Rokottamattoman lapsen tuhkarokko on valitettavan tyypillinen – "Joissakin kouluissa pahimmillaan puolet lapsista rokottamatta"

Eilen Porissa todettu tuhkarokkotapaus oli tiettävästi vuoden ensimmäinen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio STT:lle.

Tartunnan saanut oli huittislainen rokottamaton lapsi. Porin Satasairaala arvioi lapsen saaneen tartunnan lomamatkalla Pohjois-Suomessa. Muita sairastuneita ei ollut tiedossa.

Tapaus on siinä mielessä tyypillinen, että Kontion mukaan Suomessa tuhkarokkoa esiintyy pääasiassa rokottamattomilla. Asiaa on kuitenkin tilastollisesti vaikeaa osoittaa, koska tartuntatapauksia on niin vähän.

Tuhkarokkotartunnan saaneisiin mahtuu aina myös rokotettuja potilaita yksinkertaisesti siksi, että heitä on väestössä paljon.

Kontio sanoo, ettei maassa ole laajaa tuhkarokkoepidemian vaaraa, koska rokotuskattavuus on hyvä ja osa suomalaisista on jo sairastanut taudin. Hänen mukaansa tietyillä paikkakunnilla alhainen rokotusaste voi kuitenkin johtaa paikallisiin epidemioihin.

–  Tiedämme, että joissakin kouluissa saattaa olla pahimmillaan melkein puolet lapsista rokottamatta. Nämä ovat yleensä hyvin pieniä paikkakuntia, eivätkä keskittymät kata suurta määrää lapsia. Ongelma ei ole laajamittainen, Kontio sanoo.

Rokottamattomuus voi tulla yllätyksenä

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan tuhkarokkoon sairastui viime vuonna 12 suomalaista. Kontion mukaan rekisteristä saattaa puuttua joitakin yksittäisiä tapauksia, jotka ovat kuitenkin olleet terveydenhuollon tiedossa.

Näin on saattanut käydä, kun sairastuneen lapsen vanhemmat eivät ole ilmoittaneet sisaruksen tartunnasta, tai sairastuneesta ei ole saatu taudin varmistukseen näytteitä.

2000-luvulla on ollut joitakin vuosia, jolloin ei ole todettu yhtään tuhkarokkotapausta. 2010-luvulla eniten tartuntatapauksia oli vuonna 2011, jolloin 27 ihmistä sairastui tuhkarokkoon.

Tuolloin tautia esiintyi paljon Keski-Euroopassa, mikä näkyi myös Suomessa. Seuraavana vuonna tartunnat romahtivat jälleen.

Viime vuosina sairastuneet ovat olleet Kontion mukaan tyypillisesti 40–50-vuotiaita, joilla ei ole ollut rokotusta tai aiemmin sairastetun taudin antamaa suojaa. Moni heistä ei ole tiennyt rokottamattomuudestaan.

Vaikka pikkulasten tuhkarokosta paljon puhutaankin, alle viisivuotiaiden sairastuminen on Kontion mukaan harvinaista.

–  Aika usein sairastunut on aika nuori, noin kaksikymppinen, jonka vanhemmat eivät valitettavasti ole halunneet antaa lapselleen rokotuksia.

Tuhkarokko on erittäin herkästi viruksena leviävä koko kehon tulehdustila, joka oireilee kuumeena ja ihottumana. Tautia voi ehkäistä ainoastaan rokotuksilla. Rokote voi ehkäistä taudin vielä kolme päivää altistumisen jälkeenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

Suomi-neidon pää on jäässä mutta varpaita lämmittää – talven pakkasennätys meni uusiksi Utsjoella

Naisten sterilisaatioiden suosio on romahtanut – miehillä taas toimenpiteen suosio on kasvanut

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Palovaroitin ja alkusammutuksen tehnyt isä pelastivat perheen omakotitalon – lapsen leikit aiheuttivat vakavaa vaaraa

Valtiovarainministeri Kulmunilla ei ole taikatemppuja kuntatalouteen – itäradan merkitykselle löytyy ymmärrystä

Mies lähetti Facebook-ryhmään kuvan, jonka väitti esittävän sarjakuristajaa – karmea virhe johti tuomioon kunnianloukkauksesta

Tutkija: Keskiviikko jää Venäjällä historiaan – Presidentti Halosen mukaan Suomessa on syytä "nukkua yön yli"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.