Romanitaiteilijat: Toteuttaako Helsingin kaupunki natsipolitiikkaa?

Suomen Romanitaiteilijoiden Verkosto vastustaa jyrkästi Helsingin kaupungin ja Helsingin poliisin toimia ja linjauksia kerjäläisten leiriytymiskysymyksessä.

Verkoston puheenjohtajan Kyösti Roth kuvaa toimenpiteitä kyseenalaisiksi ja köyhiksi. Hänen mukaansa Helsingin kaupungin kerjäläistyöryhmän olisi pitänyt löytää keinot romanien auttamiseksi ja kotouttamiseksi.

Romanitaiteilijoiden verkoston mielestä kerjäläisten karkottaminen ja häätäminen vaatisi kaupungin johdolta hieman historian tuntemusta ja syvällisempää pohdintaa.

- Millä tavoin toisen maailmansodan aikainen Saksan kansallissosialistinen romani ja juutalaisvastainen politiikka sai alkunsa? Mitä rakennusaineita siinä oli ja miten se lähti liikkeelle? Ja onko niillä asioilla yhtymäkohtia suomalaiseen, helsinkiläiseen ja eurooppalaiseen nykypolitiikkaan, Roth kysyy verkoston tiedotteessa.

- Toisen maailmansodan aikaisissa juutalais- ja romanivainojen alkupäivinä erilaisia järjestyslakeja muovattiin koskemaan myös romaneja, jotka olivat alkusysäyksenä laajemman vihan ilmaisemiselle luvallisesti. Natsipolitiikan päämääränä ensimmäisten vuosien aikana ei vielä ollut juutalaisten ja romanien fyysinen tuhoaminen vaan lähinnä heidän sosiaalinen ja taloudellinen eristämisensä ja karkottamisensa Saksan maaperältä.

- Näiden päämäärien tavoittelussa hallintokoneisto oli vielä sellaisten sisäisten ja ulkoisten estojen alainen, jotka jarruttivat antisemiittisten toimien brutaaliutta. Suurin osa antisemiittisistä toimista toteutettiin täysin julkisesti maailman silmien edessä. Tyypillisiä muotoja olivat syrjivä lainsäädäntö, taloudellisten edellytysten riisto, julkiset häpäisyt, hallinnollinen haitanteko ja sosiaalinen eristäminen, jatkaa Roth.

- Toteuttaako Helsingin kaupunki ja poliisi perussuomalaista ja Euroopassa vallalla olevaa äärioikeistolaista politiikkaa, jota voi jo verrata 1930-40-lukujen natsipolitiikkaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi kehotti romaneja tyhjentämään leirejään Helsingissä