Romutuspalkkiokokeilun uskotaan nuorentavan autokantaa

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on nuorentaa autokantaa, vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta. Hallitus esittää kokeilulle kolmen miljoonan euron määrärahaa. Lopullisesti asiasta päättää eduskunta.

Käytännössä romutuspalkkiokokeilu tarkoittaa, että kierrättäessään vanhan autonsa kuluttaja saa 1 500 euron alennuksen uuden auton hankinnan yhteydessä. Siitä tuhat euroa on valtion ja 500 euroa automaahantuojien rahoittamaa.

Kesällä lausunnolla olleen hallituksen esitysluonnoksen mukaan romutuspalkkion saadakseen, on auton oltava saman omistajan hallussa 425 päivää ennen kierrätykseen viemistä.

Autotuojat on hallituksen esityksestä hyvillään.

– Autokauppa on suhdanteiden tuulimittari. Romutuspalkkiokampanja voi antaa laajemminkin talouteen pitkään kaivatun vireen, joka ruokkii hyvän kierrettä, toteaa Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Keskimääräinen romutusikä on Suomessa yli 20 vuotta, kun EU:n keskiarvo on 15 vuotta. Suomessa liikkuu yli 800 000 yli 15 vuotta vanhaa autoa.

Autotuojat ja Suomen Autokierrätys arvioivatkin, että kierrätykseen saadaan kampanjan ansiosta noin 6 000-10 000 autoa normaalia enemmän.

Uusimmat

Kotimaa

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Suomalaisten Turkin-matkailu elpyi, vaikka levottomuudet maassa jatkuvat – "Ihmisten muisti on aika lyhyt"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.