Romutuspalkkiokokeilun uskotaan nuorentavan autokantaa

Romutuspalkkiokokeilun tavoitteena on nuorentaa autokantaa, vähentää liikenteen päästöjä ja parantaa liikenneturvallisuutta. Hallitus esittää kokeilulle kolmen miljoonan euron määrärahaa. Lopullisesti asiasta päättää eduskunta.

Käytännössä romutuspalkkiokokeilu tarkoittaa, että kierrättäessään vanhan autonsa kuluttaja saa 1 500 euron alennuksen uuden auton hankinnan yhteydessä. Siitä tuhat euroa on valtion ja 500 euroa automaahantuojien rahoittamaa.

Kesällä lausunnolla olleen hallituksen esitysluonnoksen mukaan romutuspalkkion saadakseen, on auton oltava saman omistajan hallussa 425 päivää ennen kierrätykseen viemistä.

Autotuojat on hallituksen esityksestä hyvillään.

– Autokauppa on suhdanteiden tuulimittari. Romutuspalkkiokampanja voi antaa laajemminkin talouteen pitkään kaivatun vireen, joka ruokkii hyvän kierrettä, toteaa Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Keskimääräinen romutusikä on Suomessa yli 20 vuotta, kun EU:n keskiarvo on 15 vuotta. Suomessa liikkuu yli 800 000 yli 15 vuotta vanhaa autoa.

Autotuojat ja Suomen Autokierrätys arvioivatkin, että kierrätykseen saadaan kampanjan ansiosta noin 6 000-10 000 autoa normaalia enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.