Rosatomin Laaksonen: Sopimuskumppanit jo tiedossa

Rosatomin tytäryhtiön varatoimitusjohtajan Jukka Laaksosen mukaan Hanhikiven ydinvoimalan laitetoimittajat ovat jo katsottuna. Laaksosen mukaan laitetoimittajasta ja työmaan pystyttämisestä huolehtivasta rakennusorganisaatiosta päätetään lähiaikoina. Tarkoituksena on solmia keskeiset sopimukset jo ennen vuodenvaihdetta.

- Periaatteessa on tiedossa, kenen kanssa kaikki pääsopimukset tehdään, mutta niitä ei ole vielä allekirjoitettu.

Laitetoimittaja ja rakennusorganisaatio solmivat puolestaan hankintasopimuksia, joita Laaksonen toivoo myös suomalaisille yrityksille.

Fennovoiman on haettava rakennuslupaa ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä. Rakentaminen alkaisi vuonna 2017.

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kiittää kansanedustajia luottamuksesta. Hänen mielestään hanke sai eduskunnalta hyvän tuen.

Hänen mukaansa aikatauluarvio on edelleen se, että laitos on toiminnassa vuonna 2024. Myös kustannusarvio on sama 6-7 miljardia euroa.

Tietokirjailija Risto Isomäki lähetti kansanedustajille vain vähän ennen ratkaisevaa äänestystä kirjeen, jossa kertoi Rosatomin Intian ydinvoimalan vakavista ongelmista. Ydinreaktori on hänen mukaansa pysähtynyt reilun vuoden aikana 19 kertaa, joista 14 kertaa itsestään. Laaksosen mukaan Isomäen tietoihin ei pitäisi suhtautua täysin vakavasti.

- Se on myös ihan erilainen laitos. Hanhikiven kannalta relevantteja ovat Leningrad Venäjällä ja Tianwan Kiinassa.

Intian laitoksen myöhästymisen syyt ovat Laaksosen mukaan yhteiskunnallisia eivätkä niinkään teknisiä.

- Greenpeacen tai vastaavien aktivistit ovat käyneet pelottelemassa paikalliset ihmiset puolikuoliaiksi. Paikallinen väestö on ollut aktiivisessa vastarinnassa.

Myös paikalliset viranomaiset ovat Laaksosen mukaan viivyttäneet voimalaitoksen käynnistämistä.

Pietarin lähelle rakennettava, Hanhikiven kanssa vastaavanlainen VVER-laitos, on myöhässä aikataulusta noin kaksi vuotta. Voimalan rakentaminen aloitettiin vuonna 2008, ja sen piti olla valmis tänä vuonna.

Laaksosen mukaan myöhästyminen johtuu siitä, että alkuperäinen rakennuttajayhtiö epäonnistui reaktorirakennuksen betoniraudoituksessa.

- Siitä tuli kaiken kaikkiaan puolen vuoden viive, kun rakennusyhtiö laitettiin pihalle ja hankittiin uudet tilalle.

Laaksosen mukaan Rosatomin Venäjällä rakenteilla olevat uudet voimalat ovat myöhässä aikataulusta 1-2 vuotta. Ydinvoimalahankkeet Kiinassa ja Valko-Venäjällä ovat sen sijaan hänen mukaansa edellä aikataulusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kun lapsia syntyy yhä vähemmän, lapsilisää maksetaan entistä harvemmalle – keskusta haluaa korottaa lapsilisiä säästyvillä rahoilla

EU:ta kuohuttanut nimikiista yritetään taputella pikkumuutoksella: Eurooppalaisen elämäntavan suojeleminen muuttuu edistämiseksi

Poliisi epäilee, että "Husu" Hussein on joutunut jo pitkään vainotuksi – kaupunginvaltuutetulle lähetettiin elokuussa hirttoköysi ja uhkauskirje

KRP epäilee: Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa jatketaan uudella nimellä

Suomalaiset luottavat tieteelliseen tietoon, kertoo Tiedebarometri

Ei tuloksia Postin työriidan sovittelussa – paperipostista tänään vain pieni osa perille, pakettien jakelu toimii lakon aikana paremmin

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – Hänellä on tiedossa parempi ratkaisu

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

Orpo patistaa perussuomalaisia vastuunkantoon: "Pitää ottaa kantaa myös hankaliin kysymyksiin, eikä vastata aina vain maahanmuutto"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.