Rovaniemi vastuuseen nuoren lääkärin hoitovirheestä

Rovaniemen käräjäoikeus päätti tänään, että lääketieteen kandidaattina työskennellyt oululaisnainen ei joudu maksamaan häneltä vaadittuja korvauksia kuolemantuottamuksesta. Omaisten vaatimat korvaukset maksaa Rovaniemen kaupunki. Korvausten suuruus on noin 7 600 euroa.

Rovaniemen terveyskeskuksessa vuonna 2004 työskennelleen nuoren lääkärin vastaanotolle oli tullut vatsakivuista kärsinyt iäkäs mies. Lääkäri oli hoitanut vaivaa oireiden perusteella ummetuksena. Mies oli kuitenkin kuollut seuraavana yönä. Ruumiinavauksessa kuolinsyyksi selvisi suolen kiertymä ja siitä johtunut kuolio.

Potilaan saama hoito ei ollut käräjäoikeuden mukaan asianmukaista. Oikeus kuitenkin katsoi, että lääketieteen opiskelija ei tahallaan toiminut huolimattomasti tai laiminlyönyt potilasta.

Oikeuden kuulemien asiantuntijoiden mukaan potilaan oireet olivat olleet sairauteen nähden vähäiset, ja hänen yleiskuntonsa oli ollut hyvä. Nuorella lääkärillä oli varsin vähän työkokemusta, minkä vuoksi hän ei tunnistanut oireita vakaviksi.

Myös syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.