Ruisleipä miehen tiellä pitää! Rukiin terveysvaikutuksista uutta tutkimustietoa

Suomen kansallisruoaksi hiljattain valitun ruisleivän terveellisyydestä on saatu uutta tutkimustietoa.

Rukiin terveellisyys on tiedetty jo pitkään, mutta mekanismit sen terveysvaikutusten taustalla ovat jääneet pitkälti hämärän peittoon.

Itä-Suomen yliopistossa valmistunut proviisori Ville Koistisen väitöstutkimus osoittaa, että ruisjuuren maitohappo- ja suolistobakteerit vaikuttavat rukiin terveyttä edistävien ominaisuuksien syntyyn.

Ruisleivän valmistuksessa käytettävä taikinajuuri sisältää maitohappobakteereja, joiden havaittiin taikinan hapattamisen ohessa muokkaavan rukiin sisältämiä bioaktiivisia yhdisteitä. Ne toimivat terveyttä edistävinä antidoksiantteina.

Lisäksi suoliston mikrobit muokkaavat yhdisteitä sellaiseen muotoon, että ne imeytyvät helpommin ja aikaansaavat enemmän myönteisiä vaikutuksia elimistössä.

Suoliston mikrobien merkitys ihmisen hyvinvoinnille on viime vuosikymmeninä tullut yhä ilmeisemmäksi. Suoliston mikrobistosta kannattaa pitää huolta pyrkimällä välttämään antibioottien tarpeetonta käyttöä ja syömällä sopivaa ruokaa – kuten ruista.

Ruisleivän terveysvaikutuksista on jo pitkään tiedetty niin sanottu ruistekijä, ruisleivän aiheuttama pienempi insuliinivaste vehnäleipään verrattuna. Ruistekijä johtaa verensokerin hitaampaan laskuun ja hyödyllisiin vaikutuksiin toistaiseksi tuntemattomasta syystä.

Tutkimuksessa käytettiin päämenetelmänä metabolomiikkaa, joka tutkii aineenvaihduntatuotteita laaja-alaisesti niin ruoasta kuin elimistöstäkin.

Proviisori Ville Koistisen väitöskirja Effects of food processing and gut microbial metabolism on whole grain phytochemicals : a metabolomics approach tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori David Wishart Albertan yliopistosta Edmontonista ja kustoksena akatemiatutkija Kati Hanhineva Itä-Suomen yliopistosta. Väitöstilaisuus on 22.5.2019 klo 12, Canthia CA102 , Kuopion kampus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.