Runsaasti vapaita ääniä jaossa

Suomen europarlamenttiedustus menee perusteellisesti uusiksi ensi vuoden EU-vaaleissa. Enemmistö viime vaaleissa valituista ehdokkaista ei ole enää ehdolla, ja kisaa kiristää se, että paikkoja jaetaan nyt vain kolmetoista, yksi vähemmän kuin nyt. Parlamentin jättäviltä edustajilta jää vapaaksi noin puoli miljoonaa ääntä.

Puolueissa ehdokasjahti on vasta alkamassa, sillä ensin edessä ovat lokakuun kuntavaalit. Eurovaaleista voi kuitenkin odottaa haastavia. EU:n kannatus rämpii pohjamudissa, ja koko maan kattavissa vaaleissa kampanjointi on kallista.

Vuoden 2004 äänestysvilkkaus saatiin kääntymään nousuun ja 41,1 prosenttiin edellisvaalien pohjanoteerauksen (31,4) jälkeen, mutta viime vaaleja korkeamman osanoton saavuttaminen on vaativaa. EU-kriittisyys voi ilmetä vaaleissa joko protestiäänestämisenä tai nukkumisena. Aiemmissa EU-vaaleissa on eri maissa näkynyt molempia.

Äänestäjät liikkeelle

Ehdokasjahti on päällä joka suunnalla. Puoluesihteeri Ari Korhonen vahvistaa, että SDP:ssä on keskusteltu entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman kanssa, mutta Heinäluoma ei ole vielä vastannut.

Vasemmistoliitto on patistanut piirijärjestöjään etsimään ehdokkaita. Paikka parlamentissa on valloitettava uudelleen, sillä Esko Seppänen ei enää pyri jatkamaan.

Ainakin kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän arvellaan olevan kiinnostunut, mutta hän ei ole vielä kertonut aikeistaan. Puoluesihteeri Sirpa Puhakka sanoo olevansa huolestunut äänestysvilkkaudesta; jos se jää alhaiseksi, on parlamentissa vain hyvin toimeentulevien edustajia.

- Ei näitä ehdokkaita ihan puussa kasva, Puhakka myöntää.

- Valitettavan vähän eurovaalit ovat kiinnostaneet kansalaisia ja saattaa olla, että kiinnostus vähenee entisestään. Siinä on iso haaste, jossa kaikkien puolueiden pitäisi yhdessä yrittää nostaa äänestysinnostusta, Puhakka sanoo.

Maanlaajuinen kampanja on kallis. Puhakka toteaa, että 10 000:n tai 20 000 euron vaalibudjetilla ei juuri näkyvyyttä kerätä. Puolueet hakevat siksi mielellään valmiiksi tunnettuja ehdokkaita. Esimerkiksi Helsingin ortodoksiseurakunnan Isä Mitro on kertonut saaneensa kyselyjä useilta puolueilta.

SDP:n puoluesihteeri luottaa silti ehdokkaiden löytymiseen. Korhonen uskoo, että juuri suuri vaihtuvuus voi herättää ihmisiä lähtemään ehdolle. Kun vanhat edustajat jäävät pois, on uusien helpompi lyödä itsensä läpi ja tulla valituiksi.

Korhonen on toiveikas, että mahdollisuus valita uusia kasvoja parlamenttiin voi saada myös äänestäjät liikkeelle.

RKP:llä vaikeinta

Ensi vaalit ovat pienemmille puolueilla haaste ja kovimmassa paikassa on RKP. Kolmentoista mepin valinta voi tipauttaa puolueen kokonaan pois, ellei kampanja ole napakymppi.

Läpimenon varmistamiseksi ehdokkaan pitäisi vedota sekä Pohjanmaan että etelän äänestäjiin. Nimistä ei ole vielä tietoa; puoluejohtaja Stefan Wallin on kuitenkin jo kesäkuun puoluekokouksessa ilmoittanut, ettei aio asettua ehdolle.