Ruokavirasto älähti yrittäjille: Kalakukkoja markkinoidaan edelleen EU:n direktiivin vastaisesti

EU:n vaatimien nimisuojattujen elintarvikkeiden nimeämisessä esiintyy reilusti puutteita myös Kuopiossa. Tämä selvisi, kun Kuopion ympäristöterveydenhuolto osallistui Ruokaviraston valtakunnalliseen nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontahankkeeseen vuoden 2018 aikana.

Aito perinteinen tuote on nimisuojan mukaan valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti. Esimerkiksi kalakukko-nimitystä käytettiin yleisnimenä markkinoinnissa, vaikka käytännössä myytiin esimerkiksi muikkukukkoja.

Ruokaviraston mukaan muikkukukko voi olla myös kalakukko. Kalalajikkeella ei ole merkitystä, vaan esimerkiksi jauhoissa ei saa käyttää lisänä hiutaleita tai voin tilalla ei saa olla margariinia, jos mielii nimetä tuotteen perinteisesti kalakukoksi.

Myös fetajuuston ja karjalanpiirakan nimeämisessä puutteet olivat yleisiä. Kuopiossa valvontahankkeessa tehtiin 21 tarkastuskäyntiä 20 eri toimipaikkaan. Puutteita todettiin 13 toimipaikassa eli peräti 65 prosentissa tarkastuskohteista.

Kaikkien neljän tarkastetun valmistuspaikan valmistamissa nimisuojatuotteissa todettiin puutteita. Esimerkiksi karjalanpiirakoita ei ollut valmistettu rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Päivittäistavarakauppojen tarkastuksissa todettiin puutteita karjalanpiirakoiden nimeämisessä. Tarkastuksia tehtiin neljään päivittäistavarakauppaan, joissa esimerkiksi karjalanpiirakoiden hyllyreunakyltissä oli virheellistä tietoa. 

Tarjoilupaikkoihin tehtiin yhteensä 13 tarkastusta, ja yleisintä olivat puutteet fetajuuston nimeämisessä. Feta-nimitystä käytettiin virheellisesti kuudessa kohteessa yleisnimenä pitsoissa ja salaateissa, vaikka niissä olisi käytetty muuta juustoa.

Toimijoille on tarkastusten jälkeen annettu kehotuksia, neuvoja ja ohjeita nimeämiskäytäntöihin. Lisäksi on tehty tarvittavia uusintatarkastuksia.

Ruokaviraston valtakunnallisessa nimisuojattujen elintarvikkeiden valvontahankkeessa eniten puutteita löytyi pikaruokapaikkojen tuotteiden nimeämisessä.

Vain 22 prosentissa tarkastuskohteista suojattuja nimiä käytettiin oikein. Vähiten puutteita oli kahviloiden ja ruokaravintoloiden tuotteiden nimeämisessä.

Nimisuoja-valvontahankkeen tavoitteena oli parantaa tietoisuutta nimisuojatuotteista ja kehittää valvontaa, jotta kuluttajan oikeus saada alkuperältään ja laadultaan aitoja tuotteita turvataan. Samalla varmistetaan yritysten tasavertainen kilpailuasetelma nimisuojattujen elintarvikkeiden kaupassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ammattiliitto Pro laajentaa kahden viikon päästä odottavaa teknologiateollisuuden toimihenkilöiden lakonuhkaa

Vasemmistoliitto kritisoi Päijät-Hämeen suunnitelmaa suuresta sote-yksityistämisestä – palveluista vastaava kuntayhtymä ei aio odottaa sote-uudistusta

Liikenneopettajat: Automaattivaihteiston erityisehto ajokortissa on muinaisjäänne

Matti Ahde haudattiin lauantaina – näistä hänet muistetaan

Matti Ahde siunattiin Kallion kirkossa

Professori arvioi: Wuhanin koronaviruksen tartuntaepäilyjä tulee Suomessa lisää –  "Rokote edennee eläinkokeisiin piakkoin, ihmiselle annettavaan rokotteeseen on vielä matkaa"

Lauha talvi tuo lisämaustetta Pihabongaukseen – lintuja ei näy ruokintapaikoilla kunnon pakkastalvien tapaan

Paperiliiton lakonuhan sovittelua jatketaan huomenna – sellutehtaissa alasajo jo alkanut

Uutisanalyysi: Moni köyhyysmittari osoittaa väärään suuntaan – miksi yksi ostaa viimeisillä rahoillaan limsaa ja toinen reissaa velaksi?

Nuorisosäätiön entinen johto kiinnitti miljoonalainan vakuudeksi kerrostalon Helsingistä – "Allekirjoituksesta näkee, ettei se ole minun", sanoo säätiön hallituksen ex-jäsen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.