Ruotsin ilmavoimien harjoitus alkaa pohjoisessa – osin Suomen alueella

Ruotsin ilmavoimien pääharjoitus (FVÖ 19) alkaa tänään pohjoisessa, osin Suomen alueella. Yksi harjoituksen tukikohdista on Rovaniemellä, josta lentävät sekä Suomen Hornet- että Ruotsin Gripen-hävittäjät.

Suomesta FVÖ-harjoituksessa on mukana 8–12 Hornetia sekä kolme Maavoimien NH90-kuljetushelikopteria.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa tänään kello 13 ja päättyy ensi keskiviikkona. Ympärivuorokautisesta harjoittelusta koituva melu voi Ilmavoimien mukaan aiheuttaa häiriötä. Harjoituksessa tehdään myös matala- ja yliäänilentoja.

Pohjois-Ruotsin Norlannissa on ollut jo vajaan viikon käynnissä myös maavoimien suuri Northern Wind 19 -harjoitus. Kaikkiaan 10  000 sotilaan harjoitukseen osallistuu Suomesta yli 1  500 sotilasta ja satoja ajoneuvoja, muun muassa noin sata panssarivaunua.

Ruotsalaisten ja suomalaisten lisäksi harjoituksessa on mukana norjalaisia, brittejä ja amerikkalaisia. Norjan panos on poikkeuksellisen suuri, noin 4  600 sotilasta.

Suomalainen pataljoona osallistuu harjoitukseen osana ruotsalaista prikaatia.

Ruotsalaiskenraali: Atlantin huoltoreitit taustalla

Northern Windin julkilausuttuna tarkoituksena on kehittää joukkojen yhteistoimintakykyjä haastavissa talvisissa olosuhteissa. Harjoituksen voi nähdä kuitenkin myös osana laajempia strategisia laskelmia.

Ruotsin maanpuolustuskoulun entisen rehtorin, kenraalimajuri evp. Karlis Neretnieksin mukaan kaiken taustalla ovat Natolle, sekä myös Suomelle ja Ruotsille, elintärkeät huoltoyhteydet länteen Atlantilla.

Jos Venäjä hallitsisi Suomen ja Ruotsin pohjoisosaa, se voisi uhata huoltoreittien auki pysymistä varmistavia Nato-joukkoja Pohjois-Norjassa. Samalla Venäjä voisi torjua paremmin mahdolliset iskun omiin Kuolan niemimaan tukikohtiinsa.

Neretnieksin mukaan on merkittävää, jos Nato ja sen kumppanimaat saavat Venäjän vakuutettua kyvystään pitää pohjoinen alue hallussa ja huoltoreitit auki.

–  Sen myötä vähenevät Venäjän mahdollisuuden onnistua sotilasoperaatioissa muualla Euroopassa, Neretnieks kirjoitti Northern Wind -harjoituksen alla.

Hän kaipaa kuitenkin Ruotsilta lisää panostusta maan pohjoisosan puolustuskykyyn.

–  Pohjoisen Skandinavian maapuolustuksesta vastaa tällä hetkellä käytännössä Suomi, Neretnieks toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.