Ruotsin opiskelijahaku syrjii suomalaisia

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) moittii Ruotsin korkeakoulujen uutta opiskelijavalintajärjestelmää. Virkkusen mukaan Ruotsi syrjii suomalaisia opiskelijoita ja rikkoo pohjoismaisia sopimuksia.

Suomalaisten asema haussa on heikentynyt, koska heidät ja muut ulkomaalaiset on laitettu omaan kiintiöönsä. Tähän asti ruotsalaiset ja ulkomaalaiset ovat kilpailleet samoista opiskelupaikoista, mutta nyt ne jaetaan suhteessa kunkin ryhmän hakijamäärään. Ruotsalaiset ovat omassa kiintiössään.

Ministeri uskoo, että uudistuksen taustalla on Ruotsin halu karsia ulkomaalaisopiskelijoiden suurta määrää ja raivata tilaa oman maan opiskelijoille.

Uudistus koskettaa jopa satoja suomalaishakijoita, sanoo Tukholman suomalaisten opiskelijoiden puheenjohtaja Matias Åberg. Hän uskoo suomalaisten määrän Ruotsin korkeakouluissa vähenevän huomattavasti nykymenolla.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.