Ruotsin puolustusvoimien komentaja: Onnettomuusriski kasvaa Itämeren yllä

Onnettomuusriski Itämeren yllä kasvaa, arvioi Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén. Taustalla ovat vilkastuva sotilaallinen harjoitustoiminta, useampien maiden läsnäolo alueella sekä Venäjän toiminta ilmassa.

Viime kuussa venäläinen Su-27-hävittäjä lensi niin lähelle ruotsalaista Gulfstream-signaalitiedustelukonetta, että ruotsalaiset päättivät keskeyttää tehtävänsä ja palata Ruotsiin.

Tällainen toiminta ei ole Bydénin mukaan hyväksyttävää. Samantyyppistä käytöstä on nähty Venäjältä hänen mukaansa jo aiemmin.

– Meillä on tietyt pelisäännöt toisiamme kohtaan, jotta emme ajaudu tilanteisiin, jotka voivat olla vaarallisia tai aiheuttaa onnettomuuden. Tämä (venäläiskone) oli liian lähellä. Kyse on siitä, miten konetta ohjataan ja miten viestitään, Bydén arvioi mediatapaamisessa Ruotsin Almedalenin politiikkaviikolla Visbyssä.

Hänen mukaansa Venäjän Su-27-hävittäjä lensi lähellä myös yhdysvaltalaista sotilaskonetta.

Bydén uskoo, että eri maat haluavat osoittaa läsnäoloaan sekä oikeuttaan käyttää kansainvälistä ilmatilaa ja merialueita Itämerellä.

– Sotilaallinen läsnäolo on lisääntynyt Itämeren alueella: useampia maita, isoja harjoituksia. Kun vielä ynnää mukaan tämäntyyppisen (venäläisten) käyttäytymisen, on selvää, että riski kasvaa, että jokin onnettomuus tapahtuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.