Sää jatkuu koko maassa tavanomaista kylmempänä

Vapunpäivää vietetään lähes koko Suomessa poutaisessa ja tuulisessa säässä. Itärajaa pitkin aamulla kulkeva vesi- ja räntäsaderintama väistyy Venäjän puolelle jo aamupäivän aikana, kertoo päivystävä meteorologi Ilmatieteen laitokselta.

Vappuaaton lämpötiloihin ei aivan ylletä. Etelä- ja Lounais-Suomessa mittari yltänee 10 asteeseen, muualla maassa lämmintä on viiden asteen molemmin puolin. Voimistuva luoteistuuli saa tosin ilman tuntumaan lämpömittarin lukemia koleammalta etenkin Oulu-Helsinki-linjan itäpuolella. Maan itäosissa tuuli voi yltyä navakaksikin, joten yksi lisävaatekerros kannattaa ainakin pakata mukaan päivän rientoihin.

Pohjoisimmassa Suomessa kevään alkamiseen on vielä aikaa. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan Enontekiön Saanan ja Muonion Laukukeron mittausasemat pysyivät koko huhtikuun pakkasella. Vuonna 1992 perustetulla Saanan asemalla näin oli käynyt aiemmin vain kolmesti (1992, 1997 ja 2000). Kuun keskilämpötila jäi Saanalla 7,5 pakkasasteeseen.

Myöhemminkään tällä viikolla ei päästä nauttimaan erityisen lämpimästä kevätsäästä. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila pysyy koko maassa 2-4 astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempänä. Varsinkin tulevasta viikonlopusta ennustetaan koleaa.

Lämpimintä on maan eteläosassa, jossa lämpötila voi nousta ajoittain 15 asteeseen. Yleisimmin pysytään kuitenkin 10 asteen tuntumassa.

Pohjoisessa kevään alkamiseen on vielä aikaa. Lämpötila nousee Lapissa päivisin enintään muutamaan plusasteeseen.

- Pakkasta Lapissa voi olla öisin toistakymmentä astetta. Kittilässäkin on vielä lunta melkein metri, sanoo päivystävä meteorologi Eero Ojala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.