Sää ratkaisee joululiikenteen sujumisen

Autoon huolto, tarkista rengaspaineet ja vaihda pakkasnesteet. Pissapojan nesteen pitää kestää joululiikenteessä yli 20 asteen pakkaset, Autoliiton Pohjois-Savon tiepalveluasiamies Ari Taari neuvoo yli 20 tien päällä vietetyn joulun kokemuksella.

Joululiikenne on vilkkaimmillaan ensi viikon perjantaina, mutta jo tämän viikon lopulla alkaa Autoliiton Operaatio Lumihiutale eli joulunajan liikenteen tehostettu tiepalvelupäivystys.

- Joululiikenteen sujumiseen vaikuttaa eniten keli. Jos nyt lauhojen säiden jälkeen tulee kovat pakkaset, moni on ihmeissään.

- Kovilla pakkasilla jäätyy autoja. Nykyautojen sähkölaitteita ei vain ole suunniteltu koviin pakkasiin.

- Jos tulee lumisateita, sitten meitä työllistävät esimerkiksi pyyhkijöiden rikkoutumiset.

Operaatio Lumihiutale järjestetään jo 43. kerran. Se alkaa tämän viikon perjantain-lauantain aikana ja jatkuu uudenvuoden päivään.

Autoliiton lähes kaikki 200 vapaaehtoista tiepalvelumiestä ovat valmiudessa vuorollaan auttamaan pulaan joutuneita. Osista ja muista kuluista peritään korvaus, mutta koko järjestelmä perustuu innokkaisiin vapaaehtoisiin.

- Tiepalvelumiehen hommaa voi sanoa kutsumusharrastukseksi. Monille tiepalvelumiehille Operaatio Lumihiutale on jouluperinne siinä missä joillekin on kinkun paistaminen. Jouluunhan kuuluu olennaisesti toisten huomioiminen ja auttaminen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen sanoo.

Lisätietoja: Autoliiton kaikille avoin valtakunnallinen tiepalvelunumero on 0200 8080. Puhelu on maksullinen ja linjan kautta tilatut palvelut ovat maksullisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.