Sääennusteet heittäneet tänä talvena liiankin kylmälle

Ilmatieteen laitoksen sääennusteissa on luvattu tänä talvena liiankin kireitä pakkasia. Sääpalvelun päällikkö Juhana Hyrkkänen kertoo, että syy piilee kylmässä talvessa ja sääennusteissa käytetyissä tietokonemalleissa.

- Tämä on kylmiin talviin liittyvä hankaluus, sillä sään ennustamisen lainalaisuudet ovat aivan erilaiset, Hyrkkänen sanoo.

Sanomalehti Keskisuomalainen kertoi tänään, että esimerkiksi Äänekoskella mittari oli viikonloppuna kymmenkunta astetta pakkasella ennustetun yli 20 asteen sijasta. Hyrkkäsen mukaan ennusteet kuvaavat alueen keskimääräisen sään melko hyvin, mutta paikalliset vaihtelut voivat olla suuria etenkin kylminä talvina.

- Säämallien on vaikea ennustaa tarkasti paikallisia vaihteluja. Heti kun pilvipeite repeilee ja tuuli tyyntyy, lämpötila saattaa sukeltaa yhtäkkiä.

Miten ennusteisiin voi talvisin luottaa?

- On hyvä huomioida, että maaston muodot vaikuttavat paljon lämpötilaan. Jos taas pilvipeite rakoilee, lämpötila alkaa jäähtyä nopeasti, Hyrkkänen sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

7 000 asukkaan kaupunki sai kaksi kansanedustajaa, 54000 asukkaan kaupunki ei yhtään – "Nyt meillä on suorat yhteydet Arkadianmäelle"

Väitös: Rekkakuskien työ on täynnä "rytmihäiriöitä" ja ristiriitaisia odotuksia

Lähijunia kohtaan on virinnyt uutta kiinnostusta – pullonkaulana rataverkon tukkoisuus

Oulun laajan hyväksikäyttö- ja raiskausepäilyn ensimmäinen käräjäkäsittely alkaa tänään

Eduskunta aloittelee uutta vaalikautta – kansanedustajien valtakirjat tarkastetaan tänään

Yhden teepaidan valmistaminen kuluttaa saman verran vettä kuin ihminen juo 2,5 vuodessa: "Avaa vaatekaappisi ovi, ja aloita syvähenkinen mietiskely omista kulutustottumuksistasi"

Kotkassa syttyi palo Finexin 1  500 neliön teollisuushallissa – palo saatu toimitusjohtajan mukaan sammutettua

Eduskunta aloittaa työnsä tiistaina uudella kokoonpanolla

Jenni Passi haluaa välttämättä lapsen, jolla on Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin geenit – kirjailija Jussi Lehmusvesi paljastaa, miksi

Munkki tarvitsee rekkakuormallisen huumorintajua, joten Isä Nasari joutuu kiusaukseen aina kun hän näkee tekstin: "Munkin tekee mieli kahvia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.