Sähköasentajien lakko uhkaa useita vientiyrityksiä ensi viikolla

Sähköasentajien lakko uhkaa ensi viikolla useita vientiyrityksiä, muun muassa Uudenkaupungin autotehdasta, Kone Hissejä ja Meyer Turkua.  Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi keskiviikkona, ettei edellytyksiä Sähköliiton ja työnantajaa edustavan Teknologiateollisuuden kiistan ratkaisemiseksi ole näköpiirissä.

– Kyseessä on sopimusoikeuksia koskeva periaatteellinen riita, johon on hyvin vaikea löytää ratkaisua. Edellytyksiä sovulle ei ikävä kyllä ole tällä hetkellä näköpiirissä. Sovittelua jatketaan kuitenkin vielä maanantaina, Helle sanoi.

Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntin mukaan lakko näyttää todennäköiseltä, ja torstaina liiton hallinto pohtii jo työtaistelun mahdollista laajentamista ja tekee tarvittaessa siitä uusia päätöksiä.

Jo päätetty lakko alkaisi ensi keskiviikkona ja kestäisi viikon. Se koskisi noin tuhatta sähköasentajaa. Väntin mukaan keskustelu lakon laajentamisesta on väistämätön, koska myös kiistan toinen osapuoli on koventanut kantojaan.

–  Toisella osapuolella tarkoitan Teknologiateollisuuden ja (ammattiliitto) Teollisuusliiton yhteistä rintamaa Sähköliittoa vastaan, Väntti sanoi STT:lle.

Sähköliiton puheenjohtaja sanoo kuitenkin toivovansa, että ratkaisu vielä löytyy ja työtaistelut peruuntuvat.

– Tässä on vielä mahdollisuuksia ja muutama päivä aikaa.

 

Työntekijäjärjestötkin riidoissa

 

Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden työriita sai keskiviikkona uusia kierroksia, kun tunteet nousivat pintaan myös työntekijäjärjestöjen kesken.

Teknologiateollisuus kertoi aamulla, että kaikkiin teknologiateollisuuden työntekijöihin sovelletaan jatkossa samaa niin sanottua metallin työehtosopimusta. Siinä toisena neuvotteluosapuolena on Teollisuusliitto. Tämän sopimuksen piiriin tulevat myös sähköalan työntekijät.

Sähköliitto taas haluaa itse neuvotella teollisuuden sähköasentajille työehtosopimuksen.

– Teollisuusliitto katsoo parhaaksi neuvotella sähköasentajien työehtosopimukset, vaikka ei edes edusta sähköalan työntekijöitä, ihmettelee Väntti.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mielestä uudistus on luontevaa tehdä nyt, kun uusi Teollisuusliitto kokoaa muutenkin laajasti yhteen erilaisia teollisuuden ammatteja ja työntekijöitä.

– Teollisuusliitto ei näe järkeä siinä, että samalla alalla on kaksi työehtosopimusta, jotka ovat identtisiä sisällöltään, Aalto sanoi STT:lle.

 

Arvokeskustelun paikka SAK:ssa?

 

Sekä Aalto että Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen painottivat, että sähköasentajilla säilyvät vastaavan tasoiset työehdot kuin muilla alan työntekijöillä, eivätkä edut ja palkka muutu.

 – Se on enemmän retoriikkaa kuin totuus. Eivät säily. Sähköalan työntekijöiden työehdot ja palkkamääräykset ovat tällä hetkellä paremmat. Teollisuusliitto ei tunne niitä millään tavalla, vastustaa Väntti.

Aalto muistuttaa, että sähköasentajien sopimus on aiemminkin noudatellut metallin sopimusta. Hänen mukaansa kiistan taustalla onkin se, että Sähköliitto on yrittänyt jatkuvasti laventaa työehtosopimuksiaan teollisuuden alalle ja pyrkinyt rekrytoimaan Teollisuusliiton jäseniä jäsenikseen.

– Tämä on asia, jota me emme enää voi katsoa. Me ollaan katsottu tätä useampi vuosi ja todettu, että sellainen Sähköliiton toiminta, mitä he ovat tehneet tässä vuosien aikana, ei vastaa hyvää työmarkkinatoimintaa.

Väntti peräänkuuluttaa riidasta arvokeskustelua SAK:n sisällä.