Sähköenergian hinta pompsahti parissa vuodessa: Kuopiolainen Atte Kröger hätkähti, kun uudessa sopimustarjouksessa hinta oli noussut 23,6 prosenttia

Kuopiolainen Atte Kröger hätkähti, kun määräaikainen kahden vuoden sähkösopimus on päättymässä ja kotiin tuli tarjous uudesta määräaikaisesta sopimuksesta. Kröger laski, että se toisi hänelle sähköenergian hintaan 23,6 prosentin korotuksen.

– Se on järkyttävä, Kröger hämmästelee.

Kuluttajat ovat viime vuosina siunailleet sähkön siirtohintoja, eivät niinkään sähköenergian hintaa.

– Siirtohinnat ja niiden korotukset ovat olleet enemmän esillä etenkin sen takia, että asiakkaat eivät voi kilpailuttaa verkkoyhtiötä ja siten vaikuttaa siirtohintaan, johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kommentoi sähköpostilla.

– Energian hinta oli myös usean vuoden ajan laskusuunnassa, jolloin sen osuus koko sähkölaskusta pieneni.

Energiaviraston mukaan tammikuussa 2019 kotitalousasiakas maksoi kilpailutettavissa olevasta sähköenergiasta noin 17,5 prosenttia enemmän kuin vuoden 2018 alussa. Sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle korotus oli 18,6 prosenttia.

Verolliset siirtohinnat nousivat vastaavana ajanjaksona kotitaloudelle keskimäärin 4,9 prosenttia ja sähkölämmittäjälle 3,8 prosenttia.

Sähkön vähittäishinta seuraa muutoksia sähkön tukkuhinnoissa. Niihin vaikuttavat muun muassa sääolot. Tukkuhinnat vaihtelevat eri vuosien välillä.

Pohjoismaissa merkittävä osa sähköstä tuotetaan vesivoimalla, jolloin sateisuus ja talven lumitilanne vaikuttavat vesivoiman saatavuuteen ja sähkön hintaan.

– Vuoden 2018 aikana kuivasta kesästä ja alkusyksystä sekä kohonneista päästöoikeuksien hinnoista johtuen sähkön tukkuhinta nousi Suomen tarjousalueella 41 prosenttia, Paananen kertoo.

Sähkön tukkuhinnat ovat yleensä alhaisimmillaan loppukeväästä, kun lumet ovat sulaneet. Korkeimpia hintoja esiintyy talvella kovien pakkasten aikana. Yksittäisiä hintapiikkejä voi esiintyä muulloinkin.

Se, miten nopeasti tukkuhintamuutokset näkyvät kuluttajan sähkölaskussa, riippuu sähkösopimuksesta.

– Pörssihintaan sidotussa sopimuksessa kuluttajan maksama hinta voi olla suoraan tukkumarkkinoiden tuntihinta lisättynä myyjän kiinteällä marginaalilla, jolloin yksittäiset hintamuutokset ylös- tai alaspäin näkyvät heti kuluttajan maksamassa hinnassa, Paananen selittää.

Määräaikaisissa sopimuksissa hinta on yleensä kiinteä koko sopimusjakson. Muutokset näkyvät sopimusta uusittaessa, kun uutta sopimusta tarjotaan sen hetken markkinahintojen ja hintanäkymien perusteella.

Kuopion Energian sähkön myyntiliiketoiminta siirtyi vuodenvaihteessa Väre Oy:lle. Väreen myyntijohtaja Satu Kuusinen sanoo, että yritysjärjestely ei ole vaikuttanut sähköenergian hintaan. Markkinahinnat ovat kyllä nousseet.

– Sähkön tukkuhinta on noussut kahden vuoden takaisista hinnoista noin 30–40 prosenttia. Pari vuotta sitten sähkön hinta oli hyvinkin alhaalla ja asiakkaat saivat jopa alle 4 senttiä/kWh -sopimuksia.

– Markkinahinnan muuttuessa noin rajusti, sähkönmyyjällä ei ole enää keinoja sen estämiseksi, että myös myyntihinnat nousevat.

Kuusisen mukaan on ymmärrettävää, että hinnan muutos voi yllättää yksittäisen asiakkaan, etenkin, jos sopimus on määräaikainen.

Atte Kröger kertoo olleensa vuosia Kuopion Energian uskollinen asiakas. Hänen mielestään hinnan korotukset ovat olleet aikaisemmin maltillisia. Kaukolämmössä olevassa omakotitalossa energiaa kuluu vuodessa noin 6 000 kilowattituntia.

Hän kysyy, miksi yrityksen hyvä tulos ei näy asiakkaalle saakka ja miksi uskollista asiakasta ei palkita hintapolitiikalla.

Väreen Kuusinen vastaa, että sähkön tukkuhintojen kehitys määrää kuluttajahintojen suunnan.

– Mutta sitä mietimme, miten voisimme asiakasohjelmassa paremmin palkita uskollisia asiakkaita.

Väre tarjoaa lisäetuna esimerkiksi avainturvaa, josta Kröger ei ole kiinnostunut.

Hintavertailuja

Kuluttajia tutkittu

Energiavirasto teetti Ruotsin, Norjan ja Tanskan vastaavien energiamarkkinaviranomaisten kanssa viime syksynä kuluttajille kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin heidän näkemyksiään sähkömarkkinoista ja aktiivisuuttaan.

Vastaajia oli noin 6 000, joista 1 504 Suomesta.

Lähes kaikki suomalaiset vastaajat tiesivät, että voivat vaihtaa sähköntoimittajaa. Suomalaisista 61 prosenttia oli vertaillut joskus sähkösopimuksia ja 46 prosenttia oli tehnyt vertailun viimeisten 12 kuukauden aikana.

Tehdessään uuden sähkösopimuksen tai vertaillessaan sopimuksia 52 prosenttia suomalaisista ilmoitti käyttäneensä jotain sähköistä vertailulaskuria. Näistä 64 prosenttia oli käyttänyt Energiaviraston sahkonhinta.fi -vertailupalvelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin kilpailutat sähköenergiaa

Uusimmat

Kotimaa

Neljä EU-maata sopi väliaikaisesta järjestelystä siirtolaisten jakamisesta eri maihin

Teillä luvassa liukkaita ajokelejä tiistaina – loppuviikosta sää lämpenee

Timo Soini kirjoittaa kirjaa populismista

Harvinainen käänne: Hovioikeus perui päätöksen päästää elinkautisvanki vapaaksi

Li Andersson kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan tiistaina

Traficom: Poikkeuslupahakemuksia 17-vuotiaiden ajokorteista on tullut jo 12  000 – ennen ajokorttiuudistusta hakemuksia jätettiin vain joitakin kymmeniä vuodessa

Kahdeksan koiranpennun lopettamiseen johtaneesta salakuljetuksesta tuomio – salakuljettaja sanoi olleensa tuomassa pentuja 12-vuotiaalle tyttärelle

Valtionhallinnon verkkoyhteydet saatu korjattua – vaikutti muun muassa Verohallinnon asiointipalveluihin

Puolustusministeri Kaikkonen: Kertausharjoituksissa käyvien määrää lisätään noin 1 200:lla ensi vuodeksi

Valvonta paljasti: Moni lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.