Sähkökatkoja saatu korjattua – tykkytilanne pahenee lähipäivinä

Suunta sähkökatkojen määrässä on alaspäin, kertoo käyttöinsinööri Markku Eskelinen Savon Voimalta. Yhtiön piirissä oli noin 1 200 sähkötöntä taloutta puoliltapäivin torstaina, kun niitä aamulla oli vielä noin 3 000.

– Pitkälle tulevaisuuteen en kuitenkaan voi ennustaa, sillä lumisadetta voi tulla, Eskelinen sanoo.

Hänen mukaansa tämän hetkiset viat saataneen korjattua lähitunteina. Pahimmillaan asiakas on joutunut olemaan ilman sähköä noin 12 tuntia.

Pohjois-Karjalan Sähkön alueella Riistavedellä oli sähköttömiä talouksia noin 140, Tuusniemellä 500 ja Heinävedellä noin 280.

Molemmat yhtiöt ovat lisänneet resurssejaan ja käyttävät muun muassa helikopteria vikojen paikantamiseen. Yksi helikopteri päivystää tällä hetkellä Rautavaaralla, jossa on erityisen suuret lumikuormat.

Pohjois-Karjalaa, Pohjois-Savoa ja Kainuuta kiusaavat sähkökatkot eivät ole lähipäivinä loppumassa. Ilmatieteen laitos ennustaa, että tykkylumitilanne säilyy hankalana ja todennäköisesti vain pahenee lähipäivinä.

Tykkylunta syntyy, kun ilma on kostea. Sitä kertyy puihin huurtumalla ja kostean lumen tarttuessa oksiin.

Sääennusteen mukaan lauha säätyyppi ajoittaisine vesi- ja lumisateineen jatkuu vuoden loppuun. Aattona Suomessa vallitsee eteläinen ilmavirtaus. Pilvisyys on runsasta ja paikoin tulee lumikuuroja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.