Sähkökatkot jatkuvat - Savon Voiman alueella aamulla yli 4000, PKS:llä jopa 12 000 asiakasta ilman sähköjä

Savon Voiman alueella oli aamulla hieman ennen puoli kahdeksaa 4800 sähkötöntä taloutta. Nilsiässä sähköttömiä talouksia oli yli 900, Rautavaaralla yli 500 ja Sonkäjärvellä lähes 800. Myös Iisalmessa ja Siilinjärvellä sähköttömiä asiakkaita oli yli 500, Varpaisjärvellä 300 ja Lapinlahdella noin sata.

Pohjois-Karjalan Sähkön puolella Juankoskella sähköttömiä asiakkaita oli aamulla yli 300, Riistavedellä yli 300 ja Kaavilla, Heinävedellä ja Tuusniemellä kaikissa kunnissa yli 200.

Lähes 15 000 asiakasta pääasiassa maan itäosissa on vailla sähköä. Energiateollisuuden häiriökartan mukaan eniten sähköttömiä talouksia on Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakunnissa. Esimerkiksi Lieksassa oli aamulla yli 1700 ja Ilomantsissa yli 1500 sähkötöntä asiakasta. Ilman sähköä olevia asiakkaita on myös Heinolassa, Sysmässä ja Oulaisissa.

Kaikkiaan sähkökatkoja on tällä haavaa 35 kunnassa.

PKS:n suurhäiriötiedotteen mukaan varhaisen aamun tunteina Pohjois-Karjalan yli pyyhkäissyt räntäsade käänsi sähkövikojen määrän lievään nousuun, mutta pahimmalta ennusteelta silti vältyttiin. Pienimmillään sähköttömien asiakkaiden määrä saatiin putoamaan puolen yön aikaan 8000 asiakkaan paikkeille. Aamukahdeksalta vailla sähköä oli 12 200 asiakasta. Pahimmin sähkökatkojen piinaamat alueet löytyvät nyt jakelualueen itä- ja pohjoisosista Lieksasta, Juuasta, Ilomantsista ja Enosta.

PKS:n mukaan vikojen korjaus jatkuu nyt 170 henkilön ja erikoiskaluston voimin. Myös helikopterit ovat lähtövalmiudessa ja nousevat ilmaan heti, jos sää sallii. Helikoptereiden käyttöä rajoittavat näillä keleillä muun muassa matalalla olevat pilvet ja jäätymisvaara.

- Hankalimmilla alueilla on joillakin asiakkailla sähkökatkos valitettavasti kestänyt jo useita kymmeniä tunteja, mutta teemme koko ajan töitä, että sähköt saadaan palautettua mahdollisimman pian kaikille asiakkaille. Sääennusteet ovat kuitenkin nyt sellaiset, että tykkyhäiriötilanne tulee näillä näkymin jatkumaan vuodenvaihteen yli. Pyydämmekin asiakkaita varautumaan mahdollisesti uusiin tuleviin katkoksiin varaamalla riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin aina kun on mahdollisuus, tiedotteessa kerrotaan.

Puhelinyhteydet Pohjois-Karjalan alueella pelaavat tällä hetkellä lähes normaalisti, mutta tilanne saattaa muuttua sitä mukaan kuin sähköjä katkeaa, kerrotaan Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Sähkökatkoja on aiheuttanut tykkylumi, joka taivutti puiden runkoja ja oksia sähköjohdoille. Kaikkiaan korjausurakka saattaa sähköyhtiöiden arvioiden mukaan venyä ensi vuoden puolelle.

 

Uutista täydennetty 29.12. kello 7:50. ja kello 8:30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

STT aloitti Yle Uutisten kommenttiosioiden moderoinnin  –  HS ja IS moderointiasiakkaiksi jo aiemmin

Työsuhdeautoista ja -matkalipuista linjaukset huhtikuussa – Bensiinin verotus tehokkain ohjauskeino päästöjen vähentämiseksi

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti

Lauha ja lumeton talvi altistaa metsät myrskytuhoille – puut kaatuvat herkemmin, kun maa ei ole jäässä

Taksikyytien hinnat nousseet taksiuudistuksen jälkeen – Hintojen nousu ei yllättänyt kuopiolaista taksiyrittäjää

Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Ilkka: iisalmelaistaustainen Riikka Pirkkalainen hakee jatkokautta keskustan puoluesihteerinä

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.