Sähkömagneetilla nousee 250 kiloa sytyttimiä kerralla

Puolustusvoimat saa pian valmiiksi Iisalmen Ohenmäen räjähderaivaukset sekä Kuopion Savilahden tarkastussukellukset.

Kuopion Neulalahdessa räjähderaivaukset jatkuvat sen sijaan tänä syksynä ja lisää vielä ainakin ensi vuonna. Apuna raivauksissa on nyt kuitenkin uusi työmenetelmä, joka nopeuttaa vaativaksi osoittautuneita raivauksia järvialueella.

Ohenmäki valmistumassa, Savilahtea tarkastetaan

Puolustusvoimien mukaan Iisalmen ja Kuopion raivaukset ovat Maavoimien kaksi suurinta keskeneräistä raivausurakkaa koko Suomessa yhdessä Kontiorannan vanhan varuskunta-alueen raivaustöiden lisäksi.

– Iisalmessa on toimintaa tänä vuonna vielä ensi viikko, yliluutnantti Janne Aittamaa Kainuun prikaatista kertoo.

Ensi vuonna urakka on vesistöalueella kokonaan valmis. Ohenmäen raivausalue oli laajimmillaan jopa sata hehtaaria, josta jäljellä on kuusi hehtaaria.

Kuopion Neulalahdessa ja Savilahdessa raivaustyöt tämän vuoden osalta puolestaan vasta alkoivat.

– Savilahden tarkastukset saamme tänä vuonna loppuun, Aittamaa kertoo.

Savilahdessa on tehty useita havaintoja metallisesta tai magneettisesta ilmaisusta. 30 hehtaarin tarkastusalueelta ei ole kuitenkaan löytynyt räjähdevaarallisia esineitä, vaan vanhoja polkupyöriä, tynnyreitä ja hetekan raatoja.

Neulalahdesta ei nostettava heti lopu

Neulalahdessa tilanne on toinen. Noin 90 hehtaarin alalla on paljon nostettavaa. Pohjassa on sadoissa kasoissa räjähdevaarallista materiaalia kuten kranaatteja, panssarinyrkin panososia ja ennen kaikkea pienmateriaalia kuten sytyttimiä.

Raivattavaa löytyi nyt yllättäen järven pohjan lisäksi myös Neulalahden rantapenkereestä.

– Rannasta kaivetaan pois käsikranaatin kuoriosia. Se on vaaratonta materiaalia, jota on hävitetty rantaan ja päätynyt aikanaan myös rantapenkan sisälle.

Itse järvellä Puolustusvoimat on vaihtanut työmenetelmää. Viime vuosi oli alueella ensimmäinen varsinainen raivausvuosi. Raivaajasukeltajat nostivat ennalta paikannetuista kohdista räjähdemateriaalia nostokoriin. Se oli hidasta.

– Nyt käytössä on toista kertaa Suomessa koneellinen nosto. Nostinautossa käytetään hydraulista sähkömagneettia tai vaihtoehtoisesti kahmaria materiaaliin, joka ei ole magneettista.

– Magneetilla voidaan nostaa kerralla 200–250 kiloa materiaalia.

Lautan päältä käytettävä nostinauto oli ensimmäisen kerran käytössä Keuruulla. Nyt sen käytöstä on opittu koko ajan lisää Kuopiossa.

– Koneellinen nosto tehostaa toimintaa huomattavasti ja samalla minimoi henkilöriskejä.

Kun tietty alue on raivattu räjähteistä magneetilla tai kahmarilla, sukeltaja vielä tarkistaa sen metallinpaljastimen kanssa. Samoin aivan rantavedet tutkitaan kävelemällä rannat läpi miesvoimin kuivapuvuissa ja tarkistamalla rannat syväetsimellä.

Raivaustyöt jatkuvat tänä vuonna syyskuun loppuun asti. Töitä tehdään arkipäivisin. Raivauksen ajan Neulalahdella on veneily- ja kalastuskielto turvallisuussyistä.

Puolustusvoimien mukaan kuopiolaiset ovat noudattaneet rajoituksia aiemmillakin kerroilla erittäin hyvin.

 

 

Tausta: Iso alueraivausoperaatio

Kuopion Neulalahteen upotettiin valvontakomission tyhjennettäväksi määräämän kenttäammusvarikon räjähteitä 1945. Lisäksi 1960-1970-luvuilla järveen hävitettiin upottamalla viallista tai vanhinta materiaalia niin kuin oli silloin tapana.

Puolustusvoimat raivasi Neulalahtea jo 1997–1998. Kartoitus- ja raivaustyöt alkoivat uudestaan 2012, koska kaupunki haluaa rannat asuin- ja virkistysrakentamiseen. Lisäksi Savisaareen kaavaillaan siltaa.

Alue on tutkittu muun muassa viistokaikuluotaimella, metallinpaljastimella ja vedenalaisin kameroin. Nyt vuorossa on raivaaminen. Räjähteitä on nostettu nyt jo noin 60 000 kappaletta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi etsii viimeisiä asekätkijöitä

Luvattomankin aseen voi antaa pois ilman seuraamuksia

Kallavedestä nostetaan kranaatteja lähiviikkoina

Poliisi tutkii asekeräilijän laajaa kokoelmaa

Järvestä nostettiin 600 käsikranaattia

Vanhoja ammuksia löytyy kodeista pitkin Suomea

Ihmelaite löysi miinoja Kallavedestä

Raivaajasukeltajien urakka jatkuu

Järvestä löytyi räjähteitä Kuopiossa

Räjähdyksen syy oli sytyttimessä