Sähköt yhä poikki liki 13 500:lta – vikatilastoon tuli piikki Ahvenanmaan tiedoista

Sähköt ovat yhä poikki lähes 13 500 asiakkaalta eri puolilla Suomea Aapeli-myrskyn jäljiltä, ilmeni Energiateollisuuden sähkökatkokartasta iltapäivällä.

Vikatilastoon tuli aamulla piikki ylöspäin. Tämä johtui siitä, että katkoskarttaan saatiin vasta silloin mukaan tieto Ahvenanmaalla vaille sähköjä jääneistä, kertoi Energiateollisuuden johtaja Kenneth Hänninen STT:lle.

Ahvenanmaalla oli iltapäivällä sähköttä runsaat 7 700 Ålands Elandelslagin asiakasta. Sähköyhtiöistä toiseksi eniten katkoksia oli Vaasan Sähköverkon ja kolmanneksi eniten Elenian alueella.

Kunnista eniten sähkökatkoksia oli puolenpäivän jälkeen Vaasan Sähköverkon alueella Vaasassa, Maalahdessa ja Mustasaaressa. Yhtiö kertoo, että ennen iltapäiväkahta sen asiakkaista vielä yli 3 300 oli sähköttä.

Vaasan Sähköverkko pyrkii palauttamaan sähköt kiinteälle asutukselle, mutta vapaa-ajan asuntoja jäänee vielä sähköttä. Yhtiö arvioi, että puiden poisto sähkölinjoilta vienee kokonaisuudessaan viikkoja.

Pahimmillaan sähköt olivat poikki noin 120 000 asiakkaalta vuodenvaihteen Aapeli-myrskyn jälkeen, arvioi Energiateollisuuden Hänninen.

Aapelin aiheuttamien tuhojen korjaaminen jatkunee vielä pitkään. Sää kuitenkin parantui torstaina, eikä Suomessa ollut maa-alueilla voimassa varoituksia.

Yritti hypätä liikkuvaan traktoriin

Aapeli-myrskyn tuhojen raivaus on vaatinut kuolonuhrin. Noin 45-vuotias mies menetti henkensä onnettomuudessa Ahvenanmaalla, tiedotti Maarianhaminan pelastuslaitos. Poliisi sai tiedon Lumparlandissa sattuneesta kuolemantapauksesta keskiviikkona iltayhdeksältä.

Mies oli ollut ulkona raivaamassa myrskyn jälkiä traktorikaivurilla. Hän poistui ajokin hytistä, mutta jätti traktorin käyntiin. Traktori lähti itsestään liikkeelle. Turma sattui, kun mies yritti hypätä takaisin ohjaamoon, mutta päätyi traktorin alle.

Myrsky ja sen seuraukset haittaisivat muun muassa raideliikennettä, mutta torstaina junien ongelmat ovat olleet jo pienempiä kuin keskiviikkona, kerrottiin VR:n viestinnästä. Tampere–Seinäjoki-välillä on kuitenkin ollut lumentulosta seuranneita vaihdehäiriöitä torstaina. Osa kaukojunista on myöhästynyt jonkin verran. Iltapäivällä viivästymiset olivat puolisen tuntia tai vähemmän.

Kökarissa mitattiin Suomen merialueiden mittaushistorian kovin tuulennopeus

Aapeli-myrsky oli ennätyksellisen voimakas läntisillä merialueilla, mutta mantereella yhtä voimakkaat myrskyt eivät ole tavattoman harvinaisia, kertoi Ilmatieteen laitos.

Ahvenanmaan Kökarissa mitattiin myrskyn aikaan yöllä Suomen merialueiden koko mittaushistorian kovin tuulennopeus: kymmenen minuutin keskiarvo oli 32,5 metriä sekunnissa. Edellinen Suomen ennätys oli 31 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli nousi reilusti yli hirmumyrskyrajan, kovimmillaan 41,6 metriin sekunnissa merellä.

Seuraavaksi kovimmat puuskatuulet jylläsivät Ahvenanmaan Hammarlandissa ja Kumlingessa.

– Jos ajatellaan Suomen maa-alueita, tällainen esiintyy kerran 1–3 vuodessa, kertoi meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitoksesta.

Valta lisäsi, että esimerkiksi vuoden 2013 Seija-, Oskari- ja Eino-myrskyt olivat nyt koettua voimakkaampia, samoin vuoden 2011 myrskyt Hannu ja Tapani.

Manner-Suomessakin Aapelin tuuli nousi kuitenkin puuskissa paikoin huimiin lukemiin: Vaasan keskustan kupeessa sijaitsevassa Klemettilässä tuuli puhalsi 32,8 metriä sekunnissa.

Seuraavaksi suurimmat maa-alueiden lukemat mitattiin Kruunupyyssä Kokkola–Pietarsaaren lentoasemalla (24,1 metriä sekunnissa) ja Turun Artukaisissa (23,1 metriä sekunnissa).

Ahvenanmaalla myös Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin puuskissa huomattava 29,8 metriä sekunnissa.

Myös aallokko oli nyt rajua. Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Talven lumimäärä tuplaantui Kuopiossa – Kerro se vielä kahdella, niin tiedät millaista Lapissa oli kesäkuussa 1997

Näin lumen auraus sujui Kuopion seudulla: "Niin täysillä on menty kuin on pystytty"

Retkikeitin pelasti sähköttömän talon aamukahvit

Näin vähän lumipyry vaikutti Savon isoihin työllistäjiin – "Maaseudulla ei vähästä hätkähdetä"

Aapeli-myrsky aiheutti talousmetsissä "tavanomaiset kovan tuulen tuhot"

Lumimyräkkä vei valokuvaajan vetohommiin – Niin vain sitikka nytkähti eikä mitsukaan roihahtanut liekkeihin

Sankka lumipyry sai sahamogulin jyrähtämään – "Tienhoidon taso ei ole riittävää"

Hätäpuheluiden soittaminen kännykällä voi olla paikoin estynyt, vakavin tilanne Ahvenanmaalla

Sähköt olleet enimmillään poikki noin 120 000 taloudelta, noin puolet saatu korjattua

Enää muutama kymmenen savolaistaloutta ilman sähköä – enimmillään lähes 10000 taloutta oli ilman sähköä Savossa

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus puntaroi yhä yksinäisten lasten auttamista Kreikan leireiltä – eduskunnan hallintovaliokunnan kansanedustajat kuulevat tänään Maria Ohisaloa

Ely-keskus huolestui raskaan liikenteen turvallisuudesta pääkaupunkiseudulla: liikenne lisääntynyt, taukopaikat ylikäytössä

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia eläimiä, jotka olivat silminnähden huonossa kunnossa

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin ja satamat eivät pysähdy – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

Monien liikennemerkkien ulkonäköä päivitetään hieman, suuntana sukupuolisensitiivisyys – katso tästä miltä uudet merkit näyttävät

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä törkeää ihmiskauppaa – kahden miehen epäillään pakottaneen naisen myymään seksiä

Sortuva talo voi olla hankala vakuutusjuttu – mitä korvataan ja mitä ei?

Merkel ennakoi EU:n budjettineuvotteluista kovia ja vaikeita – Saksan huoliin ei Merkelin mukaan ole vastattu tyydyttävästi

Energiateollisuus ja Ylemmät toimihenkilöt pääsivät neuvottelutulokseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.