Säiliöstä valui 120 kuutiota öljyä - turva-allas pelasti

Savon Voiman lämpökeskuksen raskasöljysäiliössä on tapahtunut vuoto Suonenjoella. Koulukadulla sijaitsevan lämpökeskuksen säiliöstä on vuotanut noin 120 kuutiota polttoöljyä. Lähes kaikki öljy on tämän hetkisten tietojen mukaan kertynyt voimalan suoja-altaaseen. Öljyä on tihkunut maahan hieman altaan halkeamasta. Altaan vuotokohta on jo tukittu.

Laitoksen käyttäjä huomasi vahingon torstaina puolen päivän aikaan. Savon Voiman kaukolämpöjohtaja Martti Heikkinen arvioi, että vuoto on alkanut tiistaina. Vahinko johtuu todennäköisesti säiliön tarkastusluukun tiivisteen pettämisestä.

Suoja-altaassa ja säiliössä olevat noin 470 kuutiota öljyä pumpataan talteen ja kuljetetaan Iisalmeen toisen lämpövoimalan käyttöön. Öljy ei ole likaantunut betonisessa altaassa. Heikkisen mukaan Koulukadun allas ja säiliö saadaan tyhjennettyä tarkempia tutkimuksia ja korjaustöitä varten perjantain aikana.

Ympäristön tilannetta tutkitaan tarkemmin lähipäivinä. Lämpökeskus sijaitsee pohjavesialueella ja maaperästä otetaan koeporaukset, jotta saadaan varmistettua, ettei öljyä ole päässyt imeytymään maaperään.

Pelastuslaitos arvioi, että tilanne aiheutti suuronnettomuuden vaaran.

- Jos öljyä olisi päässyt runsaasti luontoon, se olisi ollut iso vahinko. Siinä on monen ihmisen juomavedet alla, Suonenjoen paloaseman päivystävä palomies Olli Hynninen sanoo.

Raskaspolttoöljy ei ole kovin herkkää syttymään, joten suurta palovaaraa ei ollut. Lämpkeskuksessa ei ollut käytössä laitteita, jotka olisivat voineet kipinöidä.

Heikkisen mukaan öljyn talteen kerääminen, kuljettaminen ja altaan siivoaminen maksavat noin 10 000 euroa.

- Jos öljyä ei ole päässyt maahan, kustannukset eivät nouse tästä hirveästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.