Säteilyturvakeskus rauhoittelee Olkiluoto-kohua

Julkisuuteen vuotaneessa EU-raportissa mainitut OIkiluodon ydinvoimaloiden turvallisuusongelmat ovat olleet tiedossa ja hallinnassa, vakuuttaa Säteilyturvakeskus (STUK).

Olkiluodon ja Ruotsin Forsmarkin samantyyppisten voimaloiden sähkökatkotilanteeseen liittyvät ongelmat nousivat esiin, kun saksalaislehti Der Spiegel uutisoi osia huomenna julkistettavasta EU:n ydinturvallisuusraportista. STUK rauhoittelee asiasta noussutta kohua.

STUKin ydinvoimalaitosten valvontaosaston johtaja Petteri Tiippana myöntää raportin tiedot sinänsä oikeiksi. Tunnin mittainen täydellinen sähkökatkos aiheuttaisi Olkiluodossa polttoainevaurioita. Olkiluodossa on kuitenkin vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmät, joilla varmistetaan, ettei Fukushiman turmaa vastaavaa päästöä tapahdu.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) on yllättynyt Olkiluotoa koskevista tiedoista. Niinistö sanoi toimittajatapaamisessa Helsingissä, että jos EU:n arvio osoittaa ydinturvallisuudessa merkittäviä puutteita, asiasta on syytä keskustella hallituksen sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.