Säväytä juhlissa matcha-kuppikakuilla

Japanilainen matcha-jauhe on kuin vihreää superpuuteria.

Teepensaat suojataan auringolta viikoiksi ennen sadonkorjuuta, jolloin pensaat alkavat tuottaa enemmän lehtivihreää ja aminohappo teaniinia, jolla voi olla rauhoittava vaikutus. Kuivatuista, laadukkaista teepensaan lehdistä valmistetussa hienojakoisessa matcha-pulverissa on myös muun muassa vitamiineja, mineraaleja ja kofeiinia.

Hintava jauhe on onneksi riittoisaa: kupillista kohden riittää puoli teelusikallista pulveria. Oikeaoppisesti matcha-teetä valmistetaan sekoittamalla jauhetta bambuvispilällä kuumaan, noin 80-asteiseen veteen. Kotikeittiössä esimerkiksi paristokäyttöinen maidonvaahdotin tai jopa haarukka hoitavat homman. Sekoittele juomaa, kunnes pinnalla on vaahtoa. Varaudu siihen, että tee on voimakkaan makuista.

Jauhe sopii yhteen muunkin kuin kuuman veden kanssa. Kaunis vihreä väri pääsee hienosti esille erilaisissa juomissa, jälkiruuissa sekä leivonnaisissa.

Mango-matcha-smoothie on täydellinen aamunavaus tai iltapäivän piristysruiske. Smoothie sisältää matchan lisäksi muun muassa pinaattia, mangoa ja avokadoa.

Matcha-chia-vanukkaassa puolestaan maistuvat teejauheen lisäksi chiansiemenet ja kookosmaito.

Leivonnaisten saralla matcha-kuppikakut tuorejuustokuorrutteella ovat kokeilemisen arvoisia.

Mango-matcha-smoothie

(1 annos)

0,5 mangoa kuutioituna

0,5 avokadoa

0,5 tl matcha-jauhetta

1 kourallinen pinaattia

2,5 dl mantelimaitoa, soijamaitoa, kookosmaitoa tai tavallista maitoa

sokeria tai steviaa maun mukaan

1. Laita maitoa, mangoa, pinaattia ja matcha-jauhetta tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

2. Lisää avokadoa ja sekoita tasaisen kermaiseksi. Mausta sokerilla tai stevialla, jos haluat.

3. Jos rakenne tuntuu liian jämäkältä, lisää hieman maitoa.

4. Tarjoa jääpalojen kanssa.

Matcha-chia-vanukas

(4 annosta)

3 rkl chiansiemeniä

1–2 rkl matcha-jauhetta

3 dl kookosmaitoa

Koristeluun:

kookoshiutaleita

1. Laita kaikki ainekset kannelliseen kulhoon ja sekoita.

2. Laita jääkaappiin ja sekoita tunnin kuluttua. Anna olla jääkaapissa yön yli.

3. Sekoita uudelleen aamulla ennen tarjoamista.

4. Jaa vanukas annoslaseihin ja koristele annokset kookoshiutaleilla.

Matcha-kuppikakut tuorejuusto­kuorrutteella

(12 kpl)

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

0,25 tl ruokasoodaa

1 rkl matcha-jauhetta

ripaus suolaa

2 kananmunaa

1,5 dl sokeria

100 g voita sulatettuna

1 tl vaniljasokeria

2 dl turkkilaista jogurttia

Tuorejuustokuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

3 rkl turkkilaista jogurttia

2 rkl matcha-jauhetta

2,5 dl tomusokeria

Lisäksi:

paperisia muffinivuokia

muffinipelti

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, matcha-jauhe, vaniljasokeri ja ripaus suolaa.

3. Vaahdota kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi.

4. Lisää sulatettu voi ja jogurtti vuorotellen yhdessä kuivien aineiden kanssa.

5. Laita muffinipellin koloihin paperiset muffinivuoat ja lusikoi jokaiseen vuokaan taikinaa niin, että kolme neljäsosaa vuoasta täyttyy.

6. Paista uunin keskitasolla 17–20 minuuttia, kunnes muffinit ovat kypsiä. Anna jäähtyä ennen kuorrutteen laittamista.

8. Tuorejuustokuorrutus: Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuusto, jogurtti, matcha-jauhe ja tomusokeri sekaisin.

9. Laita kuorrutus pursotinpussiin ja pursota kuppikakkujen pinnalle. Koristele.