SAK:n Lyly skeptinen yhteiskuntasopimuksen etenemisestä

Palkansaajajärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo olevansa skeptinen yhteiskuntasopimuksen etenemisestä. Hänen mukaansa osapuolten näkemykset ovat yhä hyvin kaukana toisistaan. Lyly myöntää, että julkisuuteen tullut esitys vuosityöajan pidentämisestä häiritsee neuvotteluja.

- Arvaa, että häiritsee, aika paljonkin häiritsee, Lyly sanoi illan neuvottelujen jälkeen.

SAK ilmoitti aiemmin haluavansa työaikaa niille, joilla sitä ei ole, eli työttömille ja osa-aikaisille. Töissä olevien työaikaa ei SAK:n mukaan tarvitse pidentää.

Työmarkkinaosapuolet jatkavat hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) johdolla sen selvittämiseksi, voidaanko sopimus saada aikaan. Tavoite on edelleen, että se syntyisi hallitusohjelman rinnalla lähiviikkoina.

Suomen Yrittäjien johto pitää perusteltuna sitä, että neuvotteluja sopimuksesta jatketaan. Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ja toimitusjohtaja Jussi Järventaus korostavat kannanotossaan, että neuvottelutuloksen on vaikutettava konkreettisesti työllisyyteen ja talouskasvuun.

- Muuten yhteiskuntasopimuksesta ei ole hyötyä, eikä sitä siis kannata solmia, Järventaus sanoo.

Korkeasti koulutettujen Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pitää ehdotusta yhtenä muiden joukossa ja katsoo, ettei sille pidä antaa liiaksi huomiota kymmenien asioiden joukossa.

- Mutta tietenkin tuo on työ- ja virkaehtosopimuskysymys, tuskinpa sitä voi noin vain täällä heittäen päättää, Fjäder sanoi.

Työnantajapuolen EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ei halua arvioida yksittäisen ehdotuksen läpimenomahdollisuuksia. Hänen mukaansa nyt on tärkeää katsoa laajemmin kustannuskilpailukyvyn parantamista.

- Me olemme pyrkineet välttämään kovin ehdottomia tai syyttäviä mielipiteitä. Katsotaan nyt yhdessä, mihin päästään, Häkämies sanoi.

STTK: Työntekijälle lisää turvaa joustojen vastapainoksi

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan ay-liike haluaa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa työntekijöille lisää turvaa työnantajien joustovaatimusten vastapainoksi.

STTK:n työvaliokunta käsitteli tilannetta tänään ja korostaa tiedotteessaan, että yhteiskuntasopimus ei voi syntyä, jos se merkitsee ainoastaan palkansaajien työsuhteen ehtojen ja oikeudellisen aseman heikentämistä.

STTK on kuitenkin valmis jatkamaan keskusteluja, joita käydään hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) aloitteesta.

Palola sanoo STT:lle, että työntekijäpuoli on esittänyt muutosturvan parantamista eli sitä, miten muutostilanteissa lisättäisiin työnantajien vastuuta esimerkiksi koulutuksesta. Työnantajapuolelta on esitetty muun muassa koeaikojen pidentämistä ja työntekijän vuosityöajan pidentämistä.

- Ei me tästä näin vaan olla nielemässä tavoitetta sadan tunnin vuosityöajan lisäämisestä, Palola sanoo.

Keskusteluissa esillä olleesta sadan tunnin eli noin kahden ja puolen viikon lisäyksestä vuosityöaikaan kertoi ensimmäisenä Ylen Uutiset.

Myös korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan työvaliokunta on linjannut, että yhteiskuntasopimusneuvotteluja voidaan jatkaa. Työehtosopimusasiat eivät Akavan mielestä kuitenkaan kuulu neuvottelupöytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.