SAK:n tutkimus: Joustavat työajat työnantajan ehdoilla

Suomalaisten työajat joustavat enemmän kuin Euroopassa yleensä. Ongelmana ovat kuitenkin osa-aikatyö ja muut epätyypilliset työsuhteet.

Vaikka osa-aikayötä ei Suomessa tehdä enempää kuin muuallakaan, pätkätyöläisten vapaus valita työaikojaan on kapea. He haluaisivat lisää töitä, tai ainakin päätösvaltaa työaikoihinsa.

Tilanne käy ilmi SAK:n tutkimuksesta.

- Suomalaiset työajat ovat Euroopan joustavimmat. Ne on kuitenkin rakennettu pääasiassa tuotannon ja työnantajien ehdoilla, sanoo SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

Antilan mukaan suomalainen työaika joustaa kokoaikatyön puuttuessa "hyvinkin voimakkaasti".

- SAK:laisten liittojen jäsenten mahdollisuudet vaikuttaa omaan työaikaansa ovat huomattavasti vähäisemmät kuin toimihenkilöillä.

Toimihenkilöt käyttävät liukuvia työaikoja ja työaikapankin kaltaisia järjestelyjä paljon, mutta muilla työntekijöillä tilanne on huomattavasti heikompi.

- Esimerkiksi vuoro- ja yötyötä tehdään Suomessa enemmän kuin muualla EU:ssa, ja ne ovat kasautuneet vahvasti SAK:laisille aloille. Vuorotyötä tekee lähes 40 prosenttia SAK:laisista.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Nato-asiantuntija HBL:lle: Ei ole varmaa, hyväksyisikö Trump Suomen jäsenhakemuksen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.