SDP ei hyväksy soidensuojeluohjelman "vesittämistä"

Pitkään valmisteltu soidensuojeluohjelma tarpoo vetisellä nevalla vailla tietoa päämäärästä. Nyt siitä on syntymässä kiistaa päähallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n välillä.

Jo kerran kokoomuslaisen ympäristöministerin Sanni Grahn-Laasosen pysäyttämä ohjelma näytti liikahtavan eteenpäin perjantaina, kun ministeri ilmoitti hankkeen jatkosta. Hän kertoi, että suoasioita selvittäneen asiantuntijaryhmän toimikautta jatketaan ensi vuoden syyskuulle eli seuraavan hallituksen valtakaudelle.

Grahn-Laasosen ilmoitus tuli epämiellyttävänä yllätyksenä SDP:lle. Puolue vaati illalla, että ohjelma viedään loppuun hallitusohjelman mukaisesti.

Lain synnyttämiselle vielä nykyhallituksen aikana ei ole esteitä, sanoi kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.).

- Meillä on valmiit selvitykset tehty ja mallit valmiina täytäntöönpanoon. Ei ole estettä sille, etteikö sitä voi viedä yhteisesti sovitusti eteenpäin.

Asiasta keskustellaan hallituksessa vakavasti, Viitanen sanoi. Hän kutsui Grahn-Laasosen esittelemää mallia "vesitetyksi".

Grahn-Laasonen ihmetteli myöhään illalla SDP:n nihkeyttä.

- Suokompromissi on sekä hallitusohjelman että periaatepäätöksen mukainen. Tavoite soidensuojelusta on kaikilla yhteinen, hän kirjoitti Twitterissä.

Grahn-Laasonen haluaa lisätä ohjelmaan tai sen oheen vapaaehtoisuuteen perustuvaa suojelua. Hän selvittäisi kyselyllä maanomistajien halukkuutta suojella suot vapaaehtoisesti.

- Palautteen perusteella voidaan harkita vaihtoehtoja, joiden mukaan esimerkiksi luontoarvoiltaan kaikkein arvokkaimmat, useiden omistajien suot suojellaan lakisääteisellä ohjelmalla ja lisäksi rinnalle tulee kokonaan vapaaehtoinen kokonaisuus, sanoi Grahn-Laasonen tiedotteessaan.

Entinen ympäristöministeri, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tyrmistyi suojeluohjelman lykkäysaikeista.

- Tämä ministeri päättää, ettei hän toteuta sitä ainoaa suomalaisen luonnon kannalta keskeistä tehtävää, joka hänen ministerinkaudelleen osuu, vaan lykkää sen seuraajalleen.

Grahn-Laasonen ilmoitti, että valtion mailla olevien arvokkaiden soiden suojelusta ryhdytään neuvottelemaan välittömästi. Myös paljon maita omistavien yritysten kuten metsäyhtiöiden kanssa neuvotellaan suojelusta.

Vihreiden Niinistö kuitenkin tulkitsi, että näidenkin suoalueiden suojelu jää keskustelun tasolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.