SDP haluaa kiristää Suomen ilmastotavoitteita – uudessa ilmasto-ohjelmassa hiilineutraaliutta tavoitellaan jo vuodelle 2035

SDP julkaisi tänään uuden ilmasto-ohjelmansa, jonka toimenpiteillä puolue tavoittelee Suomen hiilineutraaliutta jo vuodelle 2035. Tällä hetkellä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on asettanut hiilineutraaliuden tavoitteeksi vuoden 2045.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että Suomen hiilinielut, kuten metsät ja suot, imevät ilmakehästä yhtä paljon hiilidioksidia kuin Suomi sinne päästää. Vuonna 2017 Suomen päästöt vastasivat noin 56 miljoonaa hiilidioksiditonnia, kun hiilinielut vastasivat 27 miljoonaa tonnia.

–  Seuraavan hallituksen on viipymättä aloitettava uusien ilmastotavoitteiden konkreettinen suunnittelu. Ilmastolakiin tulee kirjata hiilineutraaliustavoite ja konkreettiset välitavoitteet sen saavuttamiseksi. Tämän työn tueksi ehdotamme, että Suomeen on perustettava seuraavalla vaalikaudella ilmastopolitiikan pyöreä pöytä, jonka tehtävänä on luoda yhteinen näkymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtymiseksi nykyistä nopeammalla aikataululla, sanoo puolueen energia ja ilmasto -työryhmän toinen puheenjohtaja Aira Kalela tiedotteessa.

Keinoiksi kiristetyn tavoitteen saavuttamiseen SDP esittelee muun muassa sähköautojen määrän huomattavan lisäämisen, kaupunkirakenteen tiivistämisen ja päästökaupan ulottamisen kaikkiin lentoliikenteen päästöihin. Lisäksi painotetaan energiantuotannon ja teollisuustuotannon hiilipäästöjen pienentämistä sekä kansainvälisten toimien ja tavoitteiden kirittämistä Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Toimille annetaan ehdoksi se, että tuloerot ja eriarvoisuus eivät saa kasvaa niiden seurauksena.

Uusimmat

Kotimaa

Perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Kolme vai seitsemän viikossa? Kananmunien maksimimäärästä on erimielisyyttä, mutta itselle terveellisen määrän selvittäminen ei ole mahdotonta

Pappi matkasi kuolemaantuomitun rinnalla vankilasta teloituslavalle asti

Pääsiäisvaellus Via Crucis kerää jälleen tuhansien yleisön Helsinkiin

Poliisi epäilee: 50-vuotias mies ajoi mökkitiellä juovuksissa törmäten puuhun ja kiveen

Vaikkojoella kuljetaan pian läskipyörillä ja sup-laudoilla: Kaavi perustamassa uuden pyöräily- ja melontareitistön

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.