SDP ja keskusta empivät yhä Turkin EU-jäsenyyttä

Kaikki suuret puolueet eivät edelleenkään ole varauksettomasti Turkin EU-jäsenyyden takana. Keskustan ja SDP:n mielestä Turkin jäsenyyteen ei voi suhtautua yksinomaan myönteisesti, ilmenee STT:n eduskuntapuolueille lähettämästä kyselystä.

Keskusta vastasi ehkä, kun kysymys koski sitä, pitäisikö Turkin päästä jäseneksi. Keskustan mukaan objektiivisille kriteereille perustuvaa laajentumispolitiikkaa pitää jatkaa: unionin jäseneksi pääsee, kun täyttää jäsenyydelle asetetut ehdot.

Myös SDP katsoo, että Turkki on tervetullut EU:hun sitten, kun se täyttää jäsenyysehdot. Ihmisoikeuksien toteutumisesta ei saa tinkiä, se perusteli.

Mielenkiintoista keskustan - päähallituspuolueen - kannassa on se, että hallituksen EU-selonteossa sanotaan suoraan, että tahtotila vuonna 2020 on se, että kaikki Pohjoismaat, Länsi-Balkanin maat ja Turkki ovat EU-jäseniä täytettyään jäsenyyskriteerit. Niihin kuuluu muun muassa oikeusvaltion periaate, jota Turkki ei kyseenalaisine ihmisoikeustilanteineen ainakaan vielä täytä.

Täysin Turkin EU-jäsenyyttä vastaan ovat kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.