SDP ja vihreät vaativat Sipilän Yle-sähköpostien julkaisua

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yleisradiolle sähköpostilla lähettämä palaute julkaistaan. Suomen Kuvalehden mukaan Yle hyllytti Sipilän mahdollista esteellisyyttä koskevat Terrafame-jatkojutut sen jälkeen, kun pääministeri lähetti Ylen toimittajalle lähes 20 sähköpostia.

Rinne tarkoittaa Sipilän kirjoittamia sähköposteja, ei kansalaisilta tullutta palautetta, jota Sipilä myös välitti Ylelle.

Rinne on pyytänyt Sipilää selvittämään, millä tavalla hän on ollut yhteydessä Yleen ja onko pääministerillä ollut arvionsa mukaan vaikutusta Ylen toimintaan.

Rinteestä Sipilän iltapäivällä medialle antama selvitys ei antanut riittävää selvyyttä asiaan.

– Olen erityisen herkkä tässä asiassa, sillä kyse on pääministeristä ja pääministerin suhteesta verovaroilla rahoitettuun Yleisradioon.

Myös toisen oppositiopuolueen puheenjohtaja Ville Niinistö (vihr.) katsoo, että olisi tärkeää selvittää, minkälaista keskustelua pääministeri on lukuisissa sähköpostipalautteissaan käynyt.

– Pääministerin asemassa oleva henkilö ei voi millään tavalla vihjailla, että hän voisi ohjata median toimintaa, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä pääministeri on ottanut normaalin journalismin liian henkilökohtaisesti.

– Olisi tärkeää muistaa, että pääministeri asemassaan edustaa instituutiota.

Ylen hallintoneuvostoa ei kutsuta koolle 

Hallituskumppani kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo luottavansa edelleen Sipilään.

– Poliitikon pitää voida saada antaa medialle palautetta, ja median pitää pystyä sitä vastaanottamaan ja toimimaan kuitenkin riippumattomasti.

Hänestä ei ole mitään syytä epäillä, ettei Yleisradio olisi toiminut riippumattomasti journalistisista sisällöistä päättäessään.

Perussuomalaisten työ- ja oikeusministeri Jari Lindström ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho eivät kommentoineet asiaa.

Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Kivelän (ps.) mielestä Ylen on käytävä läpi toimintaansa Terrafame-uutisoinnissa toimituksen sisällä.

Hän ei vaadi lisäselvitystä pääministerin roolista uutisointiin, kuten hän aiemmin päivällä esitti Maaseudun Tulevaisuudelle. Kuultuaan Yleisradion vastaavaa päätoimittajaa Atte Jääskeläistä, hän tuli vakuuttuneeksi, ettei lisäselvitystä ainakaan toistaiseksi tarvita.

Ylen hallintoneuvostoa ei ole myöskään tarpeen kutsua koolle, Kivelä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Terrafame: Kuljetinkaupat Sipilän sukulaisten firman kanssa tehtiin hankintaohjeen mukaan

Sipilä-kohu huomattiin myös ulkomailla

Tutkija: Pääministerin tehtäviin ei kuulu lähetellä viestejä toimittajille

Sipilä: "En ole sulkenut kenenkään suuta, en todellakaan"

Joukko keskolaisia hermostui Sipilän Yle-toimiin - ammattiosasto valmistautuu lakkoon

Sipilä välitti toimittajalle kansalaisten nimillä varustettuja viestejä

Ylen Jääskeläinen kiistää pääministerin vaikuttaneen uutisointiin

Ylen toimitusjohtaja Kivinen: Luotan täysin Atte Jääskeläisen työhön

SK: Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen Terrafame-asiassa

Uusimmat

Kotimaa

Syksyn paras ylioppilas kirjoitti 8 laudaturia ja 2 eximiaa Kempeleen lukiossa

Hoitajamitoituksen laskentatavalle pyyhkeitä lausuntokierroksella – "ei ole kaikilta osin ymmärretty, mitä ollaan säätämässä"

Kalat saavat odottaa: Vesilain uudistus ei räjäytä patoja vielä vuosiin – Ministerin mukaan uudistus ”ei ole helppo harjoitus"

Hovioikeus käsittelee viimeistä syytettä isossa jengijutussa, jota tutkitaan yhä KRP:ssä – kokonaisuus poiki United Brotherhoodin lakkauttamiseen tähtäävän kanteen

EIT:ltä tulossa ratkaisu tapauksessa, jossa mies tapettiin Irakissa – palauttiko Suomi miehen Irakiin väärin perustein?

Valtio-omistaja syynää tänään Postin vuokratyövoiman käyttöä

Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi – "valtionyhtiöiden ei tule käyttää rikkurityövoimaa missään olosuhteissa"

Helsingin apulaispormestari Razmyar luottaa EM-kisapaikan juhlijoiden ymmärrykseen – Manta-patsasta ei aidata kiipeilijöiden varalta

Saamelaisten totuus- ja sovintokomission perustaminen etenee

Kohuttu ajokorttitietopalvelu avataan vihdoin uudelleen – tarjolla on vain näitä tietoja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.