SDP:n Backman: Soinin HS-ilmoitus on kallis bluffi

Hallituspuolueiden edustajat kritisoivat perussuomalaisten Helsingin Sanomien etusivun ilmoitusta, jossa puolue tyrmää Suomen Kreikka-sopimuksen. Ilmoituksen mukaan kyseessä on tuottojenvaihtosopimus, joka ei kata Suomen riskejä Kreikan maksuvaikeuksissa perinteisten vakuuksien tapaan.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) pitää väitteitä harhaanjohtavina. Urpilaisen mukaan Suomi saa korvauksen, jos Kreikka ajautuu maksukyvyttömyyteen ja Suomen Kreikalle antamat takaukset tulevat maksuun.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mukaan sopimuksen jäljiltä tilillä on yli 900 miljoonaa euroa, jotka pienentävät veronmaksajien menetyksiä, jos Kreikka ei maksa velkojaan. Sopimuksen oikeudellinen muoto ei ole hänen mukaansa tärkeää.

SDP:n Jouni Backman sanoo, että perussuomalaisten puoluejohtajan Timo Soinin ilmoitus on "kallista bluffia". Hänen mukaansa vakuudella voi olla erilaisia oikeudellisia muotoja, kuten "tässä tapauksessa johdannaissopimus".

Soinin mukaan hallitus ja virkamiehet eivät tiedä, mihin ovat nimensä laittaneet - tai sitten he tiesivät ja pyrkivät siksi salaamaan sopimuksen.