SDP:n Feldt-Ranta jättää eduskunnan uusiutuneen syövän takia – "Nämä eivät ole jäähyväiset, vaan viesti siitä, että siirryn nyt uuteen, yksityisempään ja rauhallisempaan elämänvaiheeseen"

Tieto SDP:n toisen varapuheenjohtajan Maarit Feldt-Rannan sairauden uusiutumisessa on otettu surulla vastaan puolueen sisällä. Kansanedustaja Feldt-Ranta, 50, kertoi aiemmin tänään muun muassa verkkosivuillaan, että hänen mahasyöpänsä on uusiutunut. Hän jää sairauslomalle eduskunnasta, eikä asetu enää ehdolle eduskuntavaaleissa.

–  Tämä on surullinen uutinen. Meidän kaikkien ajatukset ovat tänään Maaritin luona, kertoi silminnähden liikuttunut SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman STT:lle eduskunnassa.

–  Tässä on ennen kaikkea kyseessä läheinen ystävä, joka on kymmenen vuotta kamppaillut tämän sairauden kanssa ja tuonut siitä huolimatta valoa, iloa ja uskoa huomiseen, Lindtman jatkoi.

Lindtmanin mukaan Feldt-Ranta on itse toivonut, että "liike menee eteenpäin".

–  Me kunnioitamme sitä toivetta, Lindtman sanoi lisäten, että muihin asioihin palataan myöhemmin.

Feldt-Rannan oli määrä sijaistaa osaltaan SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä, jonka sairausloman pitkittymisestä kerrottiin aiemmin tällä viikolla. Rinne joutui alun perin sairaalaan Espanjassa keuhkokuumeen vuoksi, mutta kertoi maanantaina, että hänelle tehtiin Suomeen palaamisen jälkeen myös sepelvaltimon pallolaajennus. Rinteen sairausloma jatkuu näillä näkymin helmikuun loppuun saakka, ja ensisijaisesti häntä sijaistaa varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

–  Olemme surullisia ja järkyttyneitä asiasta (Feldt-Rannan sairauden uusiutumisesta). Ajatuksemme ovat Maaritin ja hänen läheistensä luona. Toivomme kunnioitusta hänen ja hänen perheensä yksityisyyttä kohtaan, Marin kirjoittaa Twitterissä.

–  Olen mykistynyt surullisen uutisen ja sen aukon edessä, jonka Maarit Feldt-Ranta Suomen politiikkaan jättää. Ajatukset ovat hänen ja hänen läheistensä luona. Kunnioitamme Maaritin toivomusta yksityisyydestä emmekä kommentoi asiaa tämän enempää, kirjoittaa puolestaan puoluesihteeri Antton Rönnholm Twitterissä.

"Toivon, ettei tilannettani surkuteltaisi"

Feldt-Rannalta leikattiin vatsasyöpä elokuussa 2009. Hän palasi tervehdyttyään eduskuntaan seuraavan vuoden maaliskuussa, mutta syöpä uusiutui vuonna 2013, jolloin Feldt-Ranta oli myös pitkällä sairauslomalla.

–  Olen aiemmin saanut uskomattoman paljon tukea ja myötätuntoa kamppaillessani syövän kanssa. Olen halunnut kertoa näistä asioista myös julkisesti, jotta oma esimerkkini antaisi lohtua ja toivoa muille samaan tilanteeseen joutuville, Feldt-Ranta kirjoittaa tänään julkaisemassaan tekstissä.

–  Kiitän teitä kaikkia kaikesta myötäelämisestä. Tänäänkin toivon, ettei tilannettani surkuteltaisi; olen elänyt huikean hienon elämän, joka edelleen jatkuu.

Feldt-Rannan mukaan hänen mottonsa on ollut "jonain päivänä kuolen, mutta kaikkina muina päivinä elän".

–  Ja näin todella olen tehnyt ja aion tehdä jatkossakin, hän lisää.

–  Nämä eivät ole jäähyväiset, vaan viesti siitä, että siirryn nyt uuteen, yksityisempään ja rauhallisempaan elämänvaiheeseen.

-----

Juttua on korjattu klo 18.19: Rinne kertoi sepelvaltimon pallolaajennuksesta maanantaina, ei tiistaina, kuten jutussa aiemmin luki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.