SDP:n Kari Rajamäki: Vaalitulos voi johtaa jopa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin

Varkautelainen SDP:n entinen kansanedustaja ja ministeri Kari Rajamäki (sd.) näkee istuvan presidentin Sauli Niinistön vankan kannatuksen taustalla suomalaisten laajan luottamuksen hänen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaansa.

– Kansan tukea tuli vakaudelle ja jatkuvuudelle. Se näkyi ihmisten kanssa keskusteluissa. Kansainvälinen suurvaltojen välinen jännite on kasvanut. Ihmisillä on varmasti huoli, miten kansallinen etu varmistetaan. Tässä vaalituloksessa on (Niinistölle) painetta ja valtakirjaa pitää Suomea jännitteiden ulkopuolella, Rajamäki analysoi.

Rajamäki on tyytyväinen, että vaalikampanja laittoi Niinistön määrittelemään selvästi myös Nato-kantansa.

Rajamäen mielestä Niinistöllä on samankaltaista snellmanilaista turvallisuusajattelua kuin presidentti Mauno Koivistolla (sd.) oli aikoinaan.

Koivisto päätti hakea EU-jäsenyyttä ja sen yhteistä turvallisuuskehystä, kun Venäjällä oli epävarmat ajat 1990-luvun alussa.

– Niinistö on tehnyt vähän koivistolaisen valinnan siinä, että hän ei liputa sotilasliittoihin vaan korostaa EU:n turvallisuusyhteisöä. EU on viitekehys, joka on Suomelle paras tapa pysyä suurvaltojen vastakkainasettelun ja asemiin ajamisen ulkopuolella.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen sai vain muutaman prosentin äänistä. Mikä merkitys sillä on SDP:lle?

Rajamäen mukaan SDP ei näissä vaaleissa edes lähtenyt haastamaan istuvaa presidenttiä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Hän arvioi, että Haataisen rooli oli tuoda vaaleissa esille ”tähän kovien arvojen aikaan SDP:n arvoja”.

– Haatainen toi osuvasti esille sisäisen turvallisuuden ja rajat ylittävien kriisien hallinnan merkityksen. Vaali vahvistaa Haataisen asemaa. Meillä on oikeasti heräämisen paikka eriarvoistumisen, köyhyyden ja nuorten näköalattomuuden takia.

Rajamäki ei usko, että presidentinvaalien alhaisella kannatuksella olisi vaikutusta SDP:n kannatukseen tulevissa eduskuntavaaleissa.

– Nykyisen hallituksen suosio ei ole korkea. Kyllä tässä selvästi haetaan porvarihallitukselle päätepistettä.

Rajamäen mielestä on mielenkiintoista, miten Niinistö onnistui kampanjassaan luomaan mielikuvan ikään kuin puolueen ulkopuolella olevasta ehdokkaasta.

– Nyt vaalivalvojaisissa näkyy, että kokoomuksen johto tunkee vaali-iltana eturiviin.

Rajamäki arvioi, että kokoomuksen intressissä voisi olla halu hyödyntää Niinistön vahvaa asemaa jopa ennenaikaisilla eduskuntavaaleilla.

– Toinen mielenkiintoinen asia on keskustan tilanne. Sipilän ja Bernerin hallituksen tuki tuli palloksi Matti Vanhasen jalkaan.

Rajamäki arvioi, että Vanhasen ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkemykset eivät päässeet poliittisen kehyksen takia näkyville.

– Paavo Väyrynen oli oiva mahdollisuus olla ukkosenjohdatin myös keskustan kentän tyytymättömyydelle. Tämä lisää varmasti keskustan sisällä johtopäätöksiä.

Rajamäki uskoo, että presidentinvaalien tulos heijastuu jollakin tavalla hallituksen sisälle.

– Niin suuri kiusaus on kokoomuksen puolella, ja toisaalta keskustan puolella on varmasti pakko ruveta tekemään ratkaisuja. Nämä ovat osin ristikkäisiä tavoitteita, koska keskusta ei halua pikaisia vaaleja.

Tausta: Kari Rajamäki

Varkautelainen Kari Rajamäki on syntynyt vuonna 1948 Anjalassa, mutta muutti Varkauteen kolmevuotiaana.

Rajamäki toimi SDP:n kansanedustajana vuosina 1983–2015.

Rajamäki oli sisäasiainministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa 2003–2007.

Hän on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.

Rajamäki valittiin ensimmäisen kerran Varkauden valtuustoon 23-vuotiaana 1973. Hän toimii nyt Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Hän on Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Uusimmat

Kotimaa

Rinne uskoo yhä hallitusohjelman valmistuvan tällä viikolla

Alkoholilaki uudistui, kulutus kääntyi kymmenen vuoden tauon jälkeen nousuun

Puolustusministeri Niinistölle moitteet oikeuskanslerilta: Valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden nimittely "perustuslakitalebaneiksi" epäasiallista ja henkilöön käyvää

Naantali saa nollan euron setelin – hintaa viisi euroa

EU-vaaleissa vastavoimat ruokkivat toisiaan ja nostivat äänestysintoa, arvioi tutkimusjohtaja

Ruohonen-Lerner ja Vehkaperä putosivat varasijoille

Kerrostalokaksio tuhoutui tulipalossa Lahdessa, yksi ihminen sairaalaan

Euroopan parlamentti sirpaloituu odotetusti – liberaalit, vihreät ja populistit kirivät

Vaalitulos enteilee vaikeaa nimitysrulettia – Weber puolustaa kärkiehdokkaan nousua komission johtoon

Merivoimien sotaharjoitus Silja 2019 alkaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.