SDP:n Kari Rajamäki: Vaalitulos voi johtaa jopa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin

Varkautelainen SDP:n entinen kansanedustaja ja ministeri Kari Rajamäki (sd.) näkee istuvan presidentin Sauli Niinistön vankan kannatuksen taustalla suomalaisten laajan luottamuksen hänen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaansa.

– Kansan tukea tuli vakaudelle ja jatkuvuudelle. Se näkyi ihmisten kanssa keskusteluissa. Kansainvälinen suurvaltojen välinen jännite on kasvanut. Ihmisillä on varmasti huoli, miten kansallinen etu varmistetaan. Tässä vaalituloksessa on (Niinistölle) painetta ja valtakirjaa pitää Suomea jännitteiden ulkopuolella, Rajamäki analysoi.

Rajamäki on tyytyväinen, että vaalikampanja laittoi Niinistön määrittelemään selvästi myös Nato-kantansa.

Rajamäen mielestä Niinistöllä on samankaltaista snellmanilaista turvallisuusajattelua kuin presidentti Mauno Koivistolla (sd.) oli aikoinaan.

Koivisto päätti hakea EU-jäsenyyttä ja sen yhteistä turvallisuuskehystä, kun Venäjällä oli epävarmat ajat 1990-luvun alussa.

– Niinistö on tehnyt vähän koivistolaisen valinnan siinä, että hän ei liputa sotilasliittoihin vaan korostaa EU:n turvallisuusyhteisöä. EU on viitekehys, joka on Suomelle paras tapa pysyä suurvaltojen vastakkainasettelun ja asemiin ajamisen ulkopuolella.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen sai vain muutaman prosentin äänistä. Mikä merkitys sillä on SDP:lle?

Rajamäen mukaan SDP ei näissä vaaleissa edes lähtenyt haastamaan istuvaa presidenttiä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Hän arvioi, että Haataisen rooli oli tuoda vaaleissa esille ”tähän kovien arvojen aikaan SDP:n arvoja”.

– Haatainen toi osuvasti esille sisäisen turvallisuuden ja rajat ylittävien kriisien hallinnan merkityksen. Vaali vahvistaa Haataisen asemaa. Meillä on oikeasti heräämisen paikka eriarvoistumisen, köyhyyden ja nuorten näköalattomuuden takia.

Rajamäki ei usko, että presidentinvaalien alhaisella kannatuksella olisi vaikutusta SDP:n kannatukseen tulevissa eduskuntavaaleissa.

– Nykyisen hallituksen suosio ei ole korkea. Kyllä tässä selvästi haetaan porvarihallitukselle päätepistettä.

Rajamäen mielestä on mielenkiintoista, miten Niinistö onnistui kampanjassaan luomaan mielikuvan ikään kuin puolueen ulkopuolella olevasta ehdokkaasta.

– Nyt vaalivalvojaisissa näkyy, että kokoomuksen johto tunkee vaali-iltana eturiviin.

Rajamäki arvioi, että kokoomuksen intressissä voisi olla halu hyödyntää Niinistön vahvaa asemaa jopa ennenaikaisilla eduskuntavaaleilla.

– Toinen mielenkiintoinen asia on keskustan tilanne. Sipilän ja Bernerin hallituksen tuki tuli palloksi Matti Vanhasen jalkaan.

Rajamäki arvioi, että Vanhasen ulko- ja turvallisuuspoliittiset näkemykset eivät päässeet poliittisen kehyksen takia näkyville.

– Paavo Väyrynen oli oiva mahdollisuus olla ukkosenjohdatin myös keskustan kentän tyytymättömyydelle. Tämä lisää varmasti keskustan sisällä johtopäätöksiä.

Rajamäki uskoo, että presidentinvaalien tulos heijastuu jollakin tavalla hallituksen sisälle.

– Niin suuri kiusaus on kokoomuksen puolella, ja toisaalta keskustan puolella on varmasti pakko ruveta tekemään ratkaisuja. Nämä ovat osin ristikkäisiä tavoitteita, koska keskusta ei halua pikaisia vaaleja.

Tausta: Kari Rajamäki

Varkautelainen Kari Rajamäki on syntynyt vuonna 1948 Anjalassa, mutta muutti Varkauteen kolmevuotiaana.

Rajamäki toimi SDP:n kansanedustajana vuosina 1983–2015.

Rajamäki oli sisäasiainministerinä Jäätteenmäen ja Vanhasen hallituksissa 2003–2007.

Hän on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.

Rajamäki valittiin ensimmäisen kerran Varkauden valtuustoon 23-vuotiaana 1973. Hän toimii nyt Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Hän on Pohjois-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Saimaalla on yli 400 norppaa – kannan hidas kasvu jatkuu

Laihialla rakastajansa vaimon tappamisesta syytetty nainen mielentilatutkimukseen

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

Tarkkana asuntokaupoilla: Yhä useampi taloyhtiö ei salli lyhytaikaista vuokrausta tai liian nuoria asukkaita

Hallitus aikoo korottaa kaivostoiminnan haittoja korvaavia vakuusmaksuja, sanoo elinkeinoministeri Kulmuni

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.