SDP:n tilanne muuttui tukalammaksi: "Pakka aivan auki"

SDP:n presidenttiehdokkuutta pohtineen kansanedustaja Jutta Urpilaisen ilmoitus jättää vaalit väliin panee puolueen vaaliasetelmat täysin uusiksi. Urpilainen perustelee päätöstään perhesyillä.

– Ymmärrän hyvin Jutan ratkaisun perusteet. Me kyllä saadaan maan äitejä ja isiä Suomeen syntymään, mutta Johannes ei saa uutta äitiä. Jutta on ainoa äiti ja on tärkeää, että perheessä asiat hoituu, puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Rinne harmitteli Urpilaisen ratkaisua mutta sanoi keskittyvänsä nyt kuntavaaleihin. Rinne ei aio harkita ehdokkuutta, sillä hän tavoittelee pääministerin paikkaa.

Rinteen mukaan puolue kertoo presidenttiehdokkaansa kevään kuntavaalien jälkeen. Hänen mukaansa hyviä ehdokkaita on montakin.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero väläyttää jo aikaisemmin mainittuina niminä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen ja kansanedustaja Eero Heinäluoman. Heinäluoma kuitenkin ilmoitti torstaina, ettei asetu ehdokkaaksi.

– Liikasesta oli pohdintaa jo viime presidentinvaalien yhteydessä, Paatero sanoo.

Paateron mukaan ehdokas voi tulla eduskuntaryhmän ulkopuolelta, jos hänellä on osaamista ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Hän viittaa presidentti Martti Ahtisaareen, mutta muistuttaa, ettei ehdokas voi tulla täysin puolueen ulkopuolelta.

Paatero toivoi vielä aamupäivällä, että ehdokas voitaisiin nimetä SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 24. maaliskuuta, vaikka ”mitään hirvittävää hätää ei ole”. Paatero muistuttaa, ettei presidentti Sauli Niinistökään ole kertonut omista aikeistaan.

SDP:n kansanedustajista moni toivoo, että ehdokkuudesta jo kertaalleen kieltäytyneet harkitsisivat tilannetta uudelleen. Mainintoja saavat kansanedustaja Erkki Tuomioja ja europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri. Myös puheenjohtajuutta tavoitelleiden Timo Harakan ja Tytti Tuppuraisen nimet nousivat esiin.

Politiikan tutkijat pitävät SDP:n tilannetta vaikeana.

– On aika huono asetelma lähteä presidentinvaaleihin, jos fiilis on se, että kuka uhrautuu puolueen puolesta. Se ei oikein ole voittavan hevosen markkinointilause, Helsingin yliopiston poliittisen historian dosentti Mikko Majander huomauttaa.

– Onhan siellä nyt pakka aivan auki. Tilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti, jos löytyy hyvä ehdokas, Turun yliopiston politiikan erikoistutkija Mari K. Niemi arvioi.

Presidenttiehdokkaan löytäminen ei ole välttämättä helppoa.

– Uskon, että demareissa tätä mietitään aika luovasti ja laajasti. Kyllä siellä päät pyörii joka suuntaan, Niemi sanoo.

– Mepit on yksi suunta, johon katsotaan. Varmasti katsotaan myös kirkon suuntaan sekä yhdistyksiin ja järjestöihin. Toisaalta pohditaan, voisiko Ahtisaari-ilmiö toistua.

Niemen mukaan Lauri Ihalainen tai Sixten Korkman voisivat olla puolueen ”villejä kortteja”. Asetelmaan oman mausteensa tuo se, että SDP:n nykyjohto on hyvin miehinen.

– Äijäpuolueen leima alkaa tarttua ja se on kiusallista demareille, kun he perinteisesti ovat tasa-arvopuolue, Niemi pohtii.

Näkökulma: SDP etsii C-vaihtoehtoa