SK: Perussuomalaiset ja keskusta menettämässä eniten vanhoja kannattajiaan

Perussuomalaisten ja keskustan kannattajien joukossa harkitaan selvästi eniten muiden puolueiden äänestämistä, kertoo Suomen Kuvalehden Taloustutkimukselta tilaama selvitys.

Kaksi viidestä keskustaa viime eduskuntavaaleissa äänestäneestä on jättämässä puolueen ja viemässä 250  000 ääntä mukanaan. Kannatus on heikentynyt erityisesti keskustan perinteisesti vahvoilla alueilla Itä- ja Pohjois-Suomessa, joista tulee yli 40 prosenttia äänikadosta. Keskustan kannatus vuotaa varsinkin SDP:lle, kokoomukselle ja vihreille. Neljännes keskustan entisistä äänestäjistä taas ei tiedä vielä, mille puolueelle äänensä antaisi.

Perussuomalaisia äänestäneistä noin puolesta miljoonasta ihmisestä peräti 310  000 on selvityksen mukaan matkalla muualle. Railoa paikkaamaan puolueen arvioidaan keräävän noin 80  000 uutta äänestäjää, vaikka puolueelle tyypillinen loppukiri mielipidemittausten ja vaalituloksen välillä voikin parantaa sen tilannetta lisää.

Melkein kolmasosa vuonna 2015 perussuomalaisia äänestäneistä on harkinnut jonkin muun puolueen äänestämistä. Toinen kolmasosa aikoo jättää kokonaan äänestämättä.

Perussuomalaisia äänestäneistä 60  000, eli reilut 10 prosenttia, olisi tällä tietoa palaamassa SDP:n kannattajiksi. Sininen tulevaisuus sen sijaan on saamassa vain rippeitä: perussuomalaisten äänestäjistä vain noin 20  000, eli neljä prosenttia, olisi hyppäämässä siniseen kelkkaan. Muilta puolueilta siniset on viemässä vain yksittäisiä äänestäjiä.

Siniset ei ole onnistunut perustelemaan itseään

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen arvioikin Suomen Kuvalehdelle sinisten kannatusvaikeuksien kertovan osaltaan siitä, ettei puolue ole syntynyt mistään todellisesta tarpeesta vaan pelkästään siksi, että muutama ministeri saisi pitää paikkansa. Edes Oulussa ja Helsingissä paljastuneet, ulkomaalaisiin liittyneet seksuaalirikosepäilyt eivät tuoneet nostetta sinisille, vaikka perussuomalaisten kannatus lähtikin niiden myötävaikutuksella nousuun.

Kaiken kaikkiaan viime vaalien vajaasta kolmesta miljoonasta äänestäjästä yli miljoona on selvityksen mukaan hylkäämässä silloin äänestämänsä puolueen. Osa heistä jättää äänestämisen kokonaan väliin. Toisaalta puoli miljoonaa viime vaaleissa nukkumaan jäänyttä on nyt löytänyt itselleen sopivan puolueen.

Selvityksen aineisto koostuu 11  000 suomalaisen vastauksista, jotka on kerätty loka–tammikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Kuljetusala tyrmää hallituksen päätöksen parafiinisen dieselin veroalen poistosta –  Neste aikoo palata perinteisen dieselin valmistukseen, jos puhtaamman dieselin veroetu poistuu

Niemiojan perheen menot kasvavat 120 euroa vuodessa: "Kyllä lisäkulut tuntuvat" – Näin budjettipäätökset vaikuttavat arkeen

Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Asiantuntijat pitävät budjetissa esiteltyjä työllisyystoimia melko vaatimattomina –  vaikeita talouspäätöksiä ei ole vielä tehty

Poliisihallitus varoittaa viallisesta patruunaerästä – käyttö lopetettava välittömästi

Presidentti Niinistö tapaa Trumpin Washingtonissa lokakuussa

Eduskunta aloitti Suostumus2018-aloitteen käsittelyn – "On päivänselvää, että seksi ilman suostumusta on raiskaus"

Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmijärvellä

KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.