SKAL: Valtatiestä on tehty luistinrata

Tavaraliikenneyrittäjät ovat järkyttyneitä valtatie 5:n talvikunnossapidosta Itä-Suomessa tänä talvena.

Kuljetusyrityksistä tilanne on niin paha, että he poikkeuksellisesti ovat kirjelmöineet asiasta nyt Liikennevirastoon, Pohjois-Savon ely-keskukselle, Destialle sekä itäsuomalaisille kansanedustajille.

- Valtatie 5 on kuin luistinrata. Yrittäjien mitta on nyt täysi, toiminnanjohtaja Heikki Lappalainen Suomen kuljetus ja logistiikka SKAL Itä-Suomi ry:stä sanoo.

- Jo yhden romuttuneen elintarvikeyhdistelmän hinnalla hiekoitettaisiin valtatie Heinolan Lusista Kajaaniin asti koko talven ajan.

"Keleihin ei reagoida riittävästi"

SKAL:n mukaan nyt tätä ei ymmärretä, vaan 5-tien kunnossapito on ulkoistettu ja kilpailutettu pätkinä ja pahasti alimitoitetusti.

SKAL haluaa, että tien talvihoitajille annettaisiin aika ja mahdollisuus tien hoitoon eikä vedettäisi kilpailutuksia niin tiukalle, että kaikkien turvallisuus kärsii.

- Ulkoistamisessa ja kilpailutuksessa täytyy huomioida keliolosuhteet, jotka vaihtelevat talvisin. Lämpötilan vaihtelut ja lumi tekevät tiestä liukkaan ja jäisen eikä tähän ole reagoitu riittävästi.

Useat kuljetusyrittäjät ja heidän kuljettajansa ovat toistuvasti soittaneet liukkaudesta tieliikennekeskuksen päivystysnumeroon. Heillä on sanottu kelitietojen mukaan kaiken olevan kunnossa.

Auttajatkin liukastelevat kolaripaikoilla

Kuopion seudulla myös pelastuslaitos ja poliisi ovat ihmetelleet, kun päätiellä kolaripaikoilla eivät ole tielle jalkautuneet auttajatkaan meinanneet pysyä pystyssä liukkauden takia.

Samaan aikaan kelipalvelutietojen mukaan tien on väitetty olevan kuiva ja pitävä.

SKAL:nkin kirjelmän palautteeseen entisen tiepiirin, nykyisen Liikenneviraston vastaus on, että tien kunto on vastannut annettuja kriteerejä ja tienpinnan kitka on sallituissa arvoissa.

Kun yhteisymmärrystä kunnossapidon tasosta ei ole löydy, SKAL Itä-Suomi kutsuu Liikenneviraston ja ely-keskuksen tienpidosta vastaavia viranomaisia ilmaiselle kyydille talvikelissä Iisalmen ja Helsingin välille.

- Tervetuloa myös itse ajamaan yhdistelmää, jos ajokortti sen sallii. Suosittelemme tosin vaihtokalsareita mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.