SM: Nyt laitetaan ekstremismin uhka kuriin

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä on hyväksynyt uuden toimenpideohjelman väkivaltaista ekstremismia vastaan. Sisäministeriö vahvisti asian julki torstaina.

Ohjelman tarkoitus on lisätä viranomaisten ja muiden toimijoiden taitoja ja valmiutta tunnistaa ja estää väkivaltaisia tekoja, jotka ovat ekstremistisiä.

Käsite on uusi eikä yleisesti edes käytössä. Käytännössä sillä tarkoitetaan äärimmäistä tapaa ajatella tai kannattaa jotain oppia tai ideologiaa niin, että siihen liittyvä väkivalta on vastoin yhteiskunnan yhteisesti hyväksyttyjä periaatteita.

Ääriajatteluun liittyvällä väkivallalla tarkoitetaan varsinaista terrorismiä järjestäytyttömämpää toimintaa, joka voi ilmetä esimerkiksi ihmisvihana ja siihen liittyvänä ammuskeluna, tuhopolttoina tai järjestelmällisenä viranomaisten uhmaamisena väkivallalla tai ilkivallan keinoin.

Ohjelmassa tarkoitus on puuttua asiaan tehostamalla toimijoiden yhteistyötä, tietojen vaihtoa ja viestintää sekä luoda toimintamalli vakavan väkivallan ehkäisemiseksi nopeaa toimintaa vaativissa tilanteissa. Kaikkiaan ohjelmassa on 12 kohtaa, joiden toteuttaminen aloitetaan jo tänä vuonna.

Hyvinkään surmista ei lisätutkintaa