STT sai vapauttavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta

Suomen Tietotoimisto on saanut vapauttavan päätöksen Julkisen sanan neuvostolta luontaistuotekauppoja koskeneessa jutussa.

STT siteerasi viime toukokuussa Etelä-Suomen Sanomien uutista luontaistuotekauppojen valmistemyynnistä. Uutisessa oli olennaisia asiavirheitä. STT lisäsi juttuunsa samana päivänä alkuperäisessä jutussa käsitellyn tuotteen myyjän kommentin, jossa tämä kiisti laittomuusepäilyt.

STT julkaisi oikaisun juttuunsa kaksi viikkoa alkuperäisen uutisen julkaisun jälkeen.

Kantelijoiden mukaan STT ei seurannut uutisoimaansa aihetta loppuun saakka eikä oma-aloitteisesti ryhtynyt oikaisemaan paljastuneita asiavirheitä.

JSN:n mukaan tietojen tarkistamisessa meni STT:llä poikkeuksellisen kauan, mutta kyseessä on monimutkainen asiakokonaisuus.

JSN:n mukaan STT ei rikkonut tapauksessa hyvää journalistista tapaa.

Julkisen sanan neuvosto teki kokouksessaan kaksi langettavaa päätöstä. Molemmissa oli kyse saman virheen korjaamatta jättämisestä: julkisten menojen osuus ja suhde bruttokansantuotteeseen eivät ole sama asia.

Langettavat päätökset langetettiin Turun Sanomille ja Helsingin Uutisille. Kummassakin lehdessä käytettiin kolumnissa virheellisesti ilmaisua osuus bruttokansantuotteesta.

JSN:lle asiasta kannellut henkilö otti yhteyttä toimituksiin ja pyysi virheen korjaamista. Näin ei kuitenkaan tehty. Tämän vuoksi JSN katsoi kummankin lehden rikkoneen hyvää journalistista tapaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.