STTK:n liittojen työtaistelutoimet näyttävät olevan ohi irtisanomiskysymyksessä – yksimielinen päätös keskusjärjestötasolla

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on päättänyt yksimielisesti, että irtisanomissuojakysymyksessä on edellytykset työtaistelutoimien lopettamiseen. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo STT:lle uskovansa, että linjaus käy jäsenliitoille eli että ne luopuvat työtaistelutoimistaan.

– Minulla on se käsitys, että kyllä se (päätös) varmaan tyydyttää kaikkia osapuolia, Palola sanoi maanantaina.

Tästä huolimatta STTK:n hallitus ei edelleenkään hyväksy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uutta irtisanomissuojaesitystä. STTK:n mielestä maan hallituksen esitys ei paranna työllisyyttä.

Palolan mukaan keskusjärjestön hallitus kävi maanantaina perusteellisen keskustelun asiasta.

– Siellä oli erilaisia huolia, mutta todettiin, että kokonaisuuden kannalta tämä (esitys) oli riittävä.

Irtisanomissuojaesityksen vastaiset työtaistelutoimet ovat olleet keskeytyksissä osalla STTK:n liitoista. Työtaistelutoimien hautaamisen vahvistaa vielä kukin liitto itse.

– Kyllä oletan, että tämä tilanne nyt rauhoittuu, Palola arvioi.

 

Vaikutukset epäselvät

 

Sipilän hallitus antoi viime viikolla kiistellyn esityksen, jonka perusteella työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä vaikuttaisi irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa.

Alun perin hallitus olisi halunnut heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen työpaikoilla, mutta laski myöhemmin rajaa kymmeneen henkeen. Työmarkkinakonfliktin ja työtaistelutoimien keskellä hallitus poisti lopulta kokonaan maininnan tietystä henkilöstömäärästä.

Vielä on epäselvää, mitkä ovat Sipilän hallituksen irtisanomissuojaesityksen vaikutukset työpaikoilla. Jos esitys menee läpi eduskunnassa, lain soveltamiseen odotetaan vielä oikeuskäytäntöä tuomioistuimista. Mielivaltaisesti työntekijää ei voisi jatkossakaan irtisanoa.

Hallitus on arvioinut, että esityksellä olisi pieni positiivinen työllisyysvaikutus ja että vaikutukset jakautuisivat melko tasapuolisesti miesten ja naisten kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Mannerheimin salonkivaunu töhrittiin Mikkelissä, spraymaali imeytyi ainutlaatuisen vaunun puupaneeleihin –  Museojohtaja: "Kyllä tässä aika suuri vahinko on tehty"

Someron tulipalossa pahoin palanut mies kuoli sairaalassa – naisystävää epäillään omakotitalon sytyttämisestä

Valtiovarainministeri Vanhanen: Uusia koronatukia yrityksille ei ole näkösällä

Kuiva alkukesä verottaa satoa – Lounais-Suomessa tilanne on erityisen kurja

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä sinetöi sote-sopimuksen Mehiläisen kanssa

Suomessa on todettu 22 uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia –  Turulta suositus maskien käytöstä joukkoliikenteeseen

Helsingin merialueelta löytyi osia ihmisruumiista –  MTV: Kyläsaaren rannalta löydettiin kaksi irtonaista jalkaterää

Uuteenkaupunkiin saapuneella rahtilaivalla useita koronatartuntoja –  yksi toimitetaan ambulanssilla tutkimuksiin, muu miehistö ei poistu laivalta

Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi – viime vuonna Virosta tuotiin aiempaa enemmän mietoja ja vähemmän vahvoja juomia

Uutisanalyysi: Keskusta kaipaa johtajaa, joka osaa kasata joukot – "Meidän porukka on aika rikki ja olemme jakautuneet"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.