STTK:n liittojen työtaistelutoimet näyttävät olevan ohi irtisanomiskysymyksessä – yksimielinen päätös keskusjärjestötasolla

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus on päättänyt yksimielisesti, että irtisanomissuojakysymyksessä on edellytykset työtaistelutoimien lopettamiseen. STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo STT:lle uskovansa, että linjaus käy jäsenliitoille eli että ne luopuvat työtaistelutoimistaan.

– Minulla on se käsitys, että kyllä se (päätös) varmaan tyydyttää kaikkia osapuolia, Palola sanoi maanantaina.

Tästä huolimatta STTK:n hallitus ei edelleenkään hyväksy Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uutta irtisanomissuojaesitystä. STTK:n mielestä maan hallituksen esitys ei paranna työllisyyttä.

Palolan mukaan keskusjärjestön hallitus kävi maanantaina perusteellisen keskustelun asiasta.

– Siellä oli erilaisia huolia, mutta todettiin, että kokonaisuuden kannalta tämä (esitys) oli riittävä.

Irtisanomissuojaesityksen vastaiset työtaistelutoimet ovat olleet keskeytyksissä osalla STTK:n liitoista. Työtaistelutoimien hautaamisen vahvistaa vielä kukin liitto itse.

– Kyllä oletan, että tämä tilanne nyt rauhoittuu, Palola arvioi.

 

Vaikutukset epäselvät

 

Sipilän hallitus antoi viime viikolla kiistellyn esityksen, jonka perusteella työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä vaikuttaisi irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa.

Alun perin hallitus olisi halunnut heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen työpaikoilla, mutta laski myöhemmin rajaa kymmeneen henkeen. Työmarkkinakonfliktin ja työtaistelutoimien keskellä hallitus poisti lopulta kokonaan maininnan tietystä henkilöstömäärästä.

Vielä on epäselvää, mitkä ovat Sipilän hallituksen irtisanomissuojaesityksen vaikutukset työpaikoilla. Jos esitys menee läpi eduskunnassa, lain soveltamiseen odotetaan vielä oikeuskäytäntöä tuomioistuimista. Mielivaltaisesti työntekijää ei voisi jatkossakaan irtisanoa.

Hallitus on arvioinut, että esityksellä olisi pieni positiivinen työllisyysvaikutus ja että vaikutukset jakautuisivat melko tasapuolisesti miesten ja naisten kesken.

Uusimmat

Kotimaa

Kittilän kunnanvaltuusto jätti kaikki nimitykset odottamaan oikeuden päätöksiä

Viikon puolivälissä viilenee – Keski-Euroopan helteet eivät yllä Suomeen

Lähes 7  000 suomalaista elää avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa – "virallisia" sateenkaarilapsiperheitä vain 785

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Ministerit täydensivät tietoja omistuksistaan ja veloistaan: Rinne ilmoitti omistavansa sadantuhannen euron moottoripurren puolisonsa kanssa

Supo: Isis-leiriltä palaavat naiset todennäköisesti lisäävät terrorismin uhkaa Suomessa

Tutut ruokabrändit ovat erilaisia ympäri Eurooppaa – Fantassa tuhdisti enemmän sokeria, sipseissä rasvaa

Tuoreelta aviomieheltä epäillään huijatun yli 100  000 euroa –  vaimolle vaaditaan vankeutta, myös kolme muuta syytteessä

"Seksuaalista itsemääräämisoikeutta olisi pitänyt vahvistaa jo aiemmin" – Professorin mukaan hallituksen lupaama seksuaalirikoslain kokonaisuudistus on kiireellisimpiä muutostarpeita rikoslaissa

Mies murtautui taloon, vei viinat ja teki kakan lattialle Huittisissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.