STT:n kysely: Pääsykoeuudistus saa korkeakouluilta kiitosta, aikataulu huolettaa

Korkeakoulut pitävät pääsykoeuudistusta pääosin hyvänä asiana, mutta tiukka aikataulu huolestuttaa, ilmenee STT:n tekemästä kyselystä.

Opetusministeriö ja korkeakoulut ovat sopineet, että vuoteen 2020 mennessä pääosa opiskelijoista valitaan ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella, ei pääsykokeella. Jo ensi vuonna korkeakoulujen pääsykokeiden on määrä muuttua sellaisiksi, ettei niihin tarvitse valmistautua pitkään.

Tavoitteena on nopeuttaa opiskelijoiden siirtymistä toiselta asteelta korkeakoulutukseen ja vähentää välivuosia. Nykyisin vain kolmannes uusista ylioppilaista jatkaa suoraan korkeakouluun.

STT:n kyselyyn vastanneiden korkeakoulujen mukaan nykyisen valintajärjestelmän uudistaminen on tarpeen, vaikkei pääsykokeista halutakaan kokonaan eroon.

– Pääsykoe pitää ehdottomasti säilyttää yhtenä väylänä korkeakouluun, koska kaikki eivät jaksa kolmen vuoden pääsykoetta. Lukioaikana elämässä kiinnostavat muutkin asiat kuin yliopistotulevaisuus. Emme halua menettää näitä vähän myöhemmin herääviä lahjakkaita opiskelijoita, sanoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston opintojohtaja Janne Hokkanen.

"Ratkaistavia asioita on vielä paljon"

Osa kouluista pitää uudistuksen aikataulua turhan tiukkana.

– Olisimme toivoneet tehdä näin suuren muutoksen tutkimustietoon perustuen, mutta näin tiukalla aikataululla se ei ole mahdollista. Vuosi 2020 tulee melko pian, ja ratkaistavia asioita on vielä paljon, sanoo Helsingin yliopiston vararehtori Sari Lindblom.

Koulut ovat huolissaan myös siitä, miten tieto tulevista valintakriteereistä saadaan välitettyä toisen asteen oppilaille ja oppilaitoksiin.

STT lähetti sähköpostikyselyn yhteensä 25 korkeakoululle ympäri Suomen. Kyselyyn vastasi 11 yliopistoa ja viisi ammattikorkeakoulua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.