Saaren lukio-opinnot jäivät kesken

Tieto koulun entisen oppilaan Matti Juhani Saaren tekemästä verilöylystä on lyönyt Nivalan ammattiopiston Pyhäjärven yksikön henkilökunnan hiljaiseksi. Yksikön johtajan Markku Nurmesniemen mukaan kukaan ei olisi uskonut Saaren tekevän mitään tällaista.

- Minulla meni pitkään ennen kuin suostuin uskomaan eilisen tiedon todeksi, Nurmesniemi sanoo.

Saari aloitti opinnot Pyhäjärvellä catering-linjalla syksyllä 2003. Vuonna 2006 Saari valmistui palveluvastaavaksi. Nurmesniemen mukaan miehen koulumenestys oli hyvä. Koulun aikana Saari oli myös vaihto-oppilaana koulun ystävyyskoulussa Unkarissa. Sielläkään ei mitään ongelmia ilmennyt.

- Muistan ainoastaan yhden tilanteen, jossa selvitettiin kolmen miehen välillä olevaa kärhämää. Sekin sovittiin lyömällä kättä päälle, enkä enää edes muista mistä asiasta siinä oli kysymys, Nurmesniemi kertoo.

Johtajan mukaan mikään ei viitannut siihen, että jo noina vuosina mies suunnitteli joukkomurhaa ja poti totaalista vihaa maailmaa ja ihmisiä kohtaan.

- Jos hänellä olisi ollut jotain ongelmia, olisimme sen huomanneet, Nurmesniemi vakuuttaa.

Lukiossa 2 kuukautta

Ennen ammattiopisto-opintoja Saari oli kahden kuukauden ajan Pyhäjärven lukion kirjoilla. Lukion rehtori Veikko Kumpumäki kertoo, että Saaren lukiomenestys oli heikko ja opintoja kertyi heikosti.

- Hän oli näitä laiskoja oppilaita, jotka eivät jaksaneet lukea eivätkä pysyneet lukio-opetuksen perässä. Numeroiden perusteella hän kai sitten teki omat johtopäätöksensä ja erosi koulusta, Kumpumäki sanoo.

Heikosta lukiomenestyksestä huolimatta rehtori ei muista Saarta mitenkään erityisen poikkeavana.

- Minulla ei ole juuri minkäänlaista muistikuvaa koko ihmisestä. Muistaisin kyllä, jos hän olisi aiheuttanut häiriöitä täällä, rehtori kertoo.

Iltalehden tietojen mukaan Saari oli lukiossa koulukiusattu, outo ja epämiellyttävä henkilö. Lehden mukaan kiusaaminen jatkui vielä armeijassa.

Pyhäjärvellä syntynyt ja kasvanut Saari muutti Kauhajoelle vuonna 2007. Poliisin mukaan Saaren perhe asuu yhä Pyhäjärvellä ja heille on järjestetty kriisiapua.

Lähipiiri teki uhkauksen jo aiemmin

Haapajärven poliisilaitoksen komisario Jonny Paananen vahvistaa, että Saari oli viettämässä iltaa Pyhäjärven keskustassa viime lauantaina.

- Kyllä, hän on ollut täällä viettämässä aikaansa, mutta muuta tietoa meillä ei asiasta ole.

Paanasen mukaan Saari ei ole entuudestaan "poliisin tuttu". Sen sijaan Saaren lähipiiri ja poliisi ovat olleet tekemisissä jo aiemmin. Saaren lähipiiriin kuuluvat henkilöt tekivät muutama vuosi sitten nettiuhkauksen, jossa uhkailtiin Pyhäjärven koulun opettajia. Paanasen mukaan asia sovittiin tekijöiden kesken.

Poliisi on tavoittanut ja jututtanut samat henkilöt myös Kauhajoen tapahtumien vuoksi. Heillä ei ole mitään tekemistä tiistaina tapahtuneen tragedian kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Väkivaltatutkija: Kopioijia tulee varmasti