Saarikko: Agentit valmistelevat superneuvoloita lapsiperheille

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) aikoo keskittyä sote-uudistuksen lisäksi lapsiperheiden ja kotona asuvien ikäihmisten ongelmiin. Hän kertoo työn olevan jo menossa, sillä muutosagentit valmistelevat makunnissa uusien perhekeskusten ja vanhuspalveluiden kehittämistä.

– Kuusitoista maakuntaa valmistelee perhekeskuksia, ja niitä voi kutsua superneuvoloiksi, Saarikko kertoi toimittajatapaamisessa SuomiAreenalla keskiviikkona.

Saarikon mukaan superneuvoloiden ideana on, että perheet saavat kaikki palvelut saman katon alta tai ne ovat hyvin verkottuneita yhteen, ja perheet tietävät mitä eri tahot tekevät.

– Neuvola on kaiken sydän ja siinä ympärillä on kaikkea muuta, Saarikko kertoi.

Esimerkkinä hän mainitsi vastasyntyneen neuvolapalvelut, leikki-ikäisen puheterapian ja avioerotilanteissa tarvittavan avun. Myös kolmannen sektorin perhekahvila voi olla samassa yhteydessä.

Kyse lähipalvelusta

– Helsingissä toiminta on jo aloitettu ja muualla ollaan jo aika pitkällä. Panostan maakuntavierailuilla siihen, että perhekeskukset toimivat eri puolilla Suomea, Saarikko jatkoi.

Hän korosti, että kyse on lähipalveluista. Uuden toimintamallin tulee olla jokaisen perheen tiedossa, asuvat he sitten missä tahansa. Tavoitteena on, että uusi toimintamalli edesauttaa varhaisempaa puuttumista ja helpottaa lastensuojelutyötä, sillä nyt henkilöstöllä on kohtuuttomat työpaineet.

Perheet moninaisia

Saarikko toivoo, että hän voi vahvistaa puheenvuoroillaan näkemystä, että perheet ovat hyvin moninaisia tämän päivän Suomessa, ja jokainen perhe voisi kokea tulevansa hyväksytyksi.

– Suomi ei ole enää äiti, isä ja kaksi lasta, se on paljon enemmän. Minulle myös yksin elävä on yksi perhemuoto. Yli miljoona suomalaista elää yksin, Saarikko jatkoi.

Hän iloitsi siitä, että hallitus toteuttaa laajan tutkimuksen yksin elävien taloudellisesta toimeentulosta, sillä kyse on länsimaisesta megatrendistä kaupungistumisen kyljessä.

Saarikko on innostunut myös sosiaaliturvan kokonaisuudistuksesta, mutta korosti olevansa asiassa realisti. Siitä ei saa tulla uutta sote-uudistusta.

– Linjat pitää löytää nopeasti se tarkoittaa isojakin muutoksia ajattelussa. Taustalla on työn murros ja väestörakenteen muutos.

Kotipalvelut uusiksi

Helsingin-kodissaan Saarikko kertoi nähneensä, kuinka naapurissa asuvan ikäihmisen hoitajat vaihtuvat päivittäin. Hän pitää kotiin vietävien ikäihmisten palvelujen kehittämistä toisena suurena haasteena.

– Yhteisesti hyväksytty tavoite on se, että ihmiset olisivat pitempään kotona, mutta samaan aikaan ihmisten turvattomuus on lisääntynyt.

Saarikon mukaan ongelmien taustalla ei ole yksin raha vaan työn organisointi. Saarikon mukaan tehostetun palveluasumisen ja kotona asumisen väliin tarvitaan nopeasti uusia toimintamalleja. Hän kaipasi uusia asumisratkaisuja, joita valtio voisi tukea nykyistä vahvemmin. Esimerkkinä hän heitti ikäihmisten korttelit ja uusien teknologioiden käyttöönoton.

Tuore ministeri arvosteli hoitajamitoituksesta käytyä keskustelua. Hänestä sen mustavalkoisuus johtuu osaltaan vaihtoehtojen vähäisyydestä. Siksi pitää löytää uusia toimintamalleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ely-keskus: Tallinna-tunnelin ympäristövaikutusten arviointia täsmennettävä

Poliisi tutkii rikoksena videota, jossa aikuinen mies pyytää seuraksi nuoria tyttöjä

Syyttäjä: United Brotherhood -jengiläiset kiristivät miestä maksamaan tuhansia euroja, uhkasivat ampua polviin

Vastuullisuussertifioidun kahvin määrä on lisääntynyt Suomessa merkittävästi

Katri Kulmuni lähtee keskustan puheenjohtajakisaan – hallituksen nuorin ministeri ottaisi puoluejohtajana valtiovarainministerin salkun kantaakseen

Maailman vuotuinen ylikulutuspäivä jälleen ennätysaikaisin – Suomen kulutus yli keskiarvon

Laivojen mukana, karkulaisina, ihmisten päästäminä – Vieraslajien torjuntaan tarvitaan yhä uusia keinoja

Saadaanko Kaikkoselle haastaja? Katri Kulmunin odotetaan kertovan tänään, lähteekö hän tavoittelemaan keskustan puheenjohtajuutta

Puolustusministeri Kaikkonen viihtyy sopivan sotilaallisessa tunnelmassa

HS: Katainen on toiseksi lobatuin EU-komissaari

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.