Saarikko: Hallitus ei voi julkistaa sote-vastinettaan – pallo on eduskunnalla

Hallitus ei voi julkistaa sote-vastinetta sellaisenaan, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikon mukaan julkistaminen riippuu eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnasta, jolle vastine maanantaina annetaan. Vastineella hallitus vastaa korjaustarpeisiin, joilla valinnanvapausmallia pitää muokata perustuslain mukaiseksi.

Eduskunnan työjärjestyksen mukaan vastine tulee julkiseksi vasta, kun valiokunta on käsitellyt asian. Se tarkoittaa, että vastine voitaisiin julkistaa vasta valiokunnan mietinnön valmistuttua eli mahdollisesti vasta kesän jälkeen.

– Meillä on mahdollisuus kertoa vastineen päälinjaukset, mutta hallitus ei voi yksipuolisesti päättää vastineensa julkaisusta. Asia on valiokunnan käsissä, Saarikko sanoi eduskunnassa.

Saarikon mukaan hallitus hioo vastineensa yksityiskohtia vielä viikonlopun yli ja tiedottaa sisällöstä maanantaina iltapäivällä.

Oppositiopuolueiden mukaan hallituksen sote-vastine ei mahdollista perusteellista ja avointa keskustelua, koska se menee valiokunnan suljettujen ovien taakse. Hallitukselta on vaadittu vastineen sijaan niin sanottua täydentävää esitystä, joka tuotaisiin eduskunnan suureen saliin keskusteltavaksi.

Saarikon mukaan hallitus on tänään saanut oikeuskanslerilta varmuuden, että vastine on riittävä menettelytapa. Oikeuskanslerinvirastosta ei kommentoitu asiaa STT:lle.

"Vaikutusarviot valtaosin ennallaan"

Vastinemenettelystä syntynyt kiista on osa hallituksen ja opposition käymää köydenvetoa siitä, ehditäänkö sote-uudistus viemään läpi tällä vaalikaudella. Oppositio on kautta linjan syyttänyt hallitusta hätiköinnistä ja siitä, että sote-lakien eduskuntakäsittelyyn ei ole annettu riittävästi aikaa.

– Olen tulkinnut, että opposition tarve kaivata täydentävää esitystä eli hallituksen uutta pakettia asiasta liittyy avoimuuteen ja haluun keskustella asiasta. Olemme mielellämme avoimia kaikissa niissä asioissa, joissa juridiikka antaa myöten, Saarikko kommentoi.

Täydentävä esitys edellyttäisi hallitukselta myös vaikutusarvioita valinnanvapausmalliin tehtävistä korjauksista.

– Vaikutusarviot ovat valtaosaltaan ennallaan. Isot ratkaisut ja vaikutukset ovat aivan samalla pohjalla kuin keväällä tänne annetussa esityksessä, Saarikko sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Saarikko: Vastine viimeistelyssä, esitellään maanantaina sote-valiokunnalle