Sadattuhannet kärsivät ongelmapelaamisesta - naisten osuus kasvanut

Vuoden 2015 väestökyselyn perusteella 124 000 suomalaista pelaa rahapelejä ongelmallisesti. Kun peliriippuvuuden seurauksista kärsivät myös läheiset, puolisot, lapset, vanhemmat ja työyhteisöt, koskettaa liiallinen pelaaminen suoraan tai välillisesti 800 000 suomalaista.

– Väestötutkimusta uudempaa tilastotietoa ei ole tarjolla, mutta meille tulevien yhteydenottojen perusteella nettipelaaminen aiheuttaa aiempaa useammin ongelmia. Noin puolet kaikista yhteydenotoista liittyy nettipelaamiseen, kehittämispäällikkö Mari Pajula peliongelmaisia auttavasta Peluurista kertoo.

– Nettiaikakausi vaikuttaa myös niin, että peliongelmiin saatetaan havahtua hyvin nopeasti, kun nopeatempoisissa nettipeleissä voi hävitä suuria summia lyhyessä ajassa. Sellaisissa tapauksissa myös auttaminen on helpompaa, kun peliriippuvuus ei ole jatkunut vuosia, Pajula toteaa.

Suomessa pelataan rahapelejä eniten Euroopassa, ja kun pelataan paljon, on ongelmiakin enemmän.

Suurimmalle osalle pelaajista rahapelaaminen ei aiheuta haittoja, mutta toisaalta ongelmapelaaminen on neljän vuoden välein toteutettavan väestötutkimuksen mukaan hienoisessa kasvussa.

Vaikka ongelmat ovat edelleen selvästi yleisempiä miehillä, ovat ne lisääntyneet erityisesti naisten keskuudessa. Vuosien 2011 ja 2015 välillä naisten rahapeliongelman esiintyvyys nousi 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin.

Varsinkin internetissä pelatut nopeatempoiset pelit luovat uutta ongelmakäyttäytymistä.

– Perinteisesti hevospelit, vedonlyönti ja vakioveikkaus ovat olleet hyvin miesvaltaista alaa, mutta netti on pelaamisen kannalta sukupuolineutraalimpi ympäristö. Peliyhtiöt ovat myös alkaneet tehdä naisille suunnattuja pelejä ja naisten pelaaminen lisääntyy, projektipäällikkö Tapio Jaakkola Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo.

– Peliongelmaisten joukkoon on tullut uusi ryhmä, noin 30-vuotiaat kotiäidit. Ennen pelit olivat lasten kanssa kotona olevien äitien saavuttamattomissa, mutta nettiaikana pelit ovat tulleet koteihin. Volyymiltaan ryhmä ei ole peliongelmaisten joukossa iso, mutta on kiinnittänyt palveluissamme huomiota, Mari Pajula taustoittaa.

Ongelmapelaamisen ja sen äärimmäisen muodon peliriippuvuuden taustalla on aina monia tekijöitä. Peliongelman muodostumiseen vaikuttavat psykologiset, sosiaaliset, biologiset ja perinnölliset tekijät. Rahapeliongelma oli yleisin työttömien tai lomautettujen ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevien tai pitkäaikaisesti sairaiden keskuudessa.

Iän perusteella jaoteltuna ongelmat ovat tavallisimpia 18–24-vuotiailla.

– Sitä Suomessa on syytä pohtia, mistä johtuu, että riskitasolla pelaaminen kehittyy meillä aivan eri suuntaan kuin naapurimaassa Ruotsissa. Ruotsissa sekä rahapelaaminen yleensä että riskitasolla on vähentynyt selvästi, Jaakkola korostaa.

Positiivista kehitystäkin rahapeliongelmiin liittyen on tapahtunut, sillä sekä alaikäisten pelaaminen että pelaamiseen liittyvät ongelmat ovat vähentyneet sen jälkeen kun rahapelaaminen kiellettiin alle 18-vuotiailta vuoden 2011 aikana.

Fakta: Rahapeliongelma koskettaa joka viidettä suomalaista

Vuonna 2015 kerätyn väestöaineiston perusteella eri tasoista rahapeliongelmista kärsii 124 000 suomalaista eli 3,3 prosenttia 15–74-vuotiaista.

Vuoden 2011 ja 2015 väestökyselyiden perusteella riskipelaaminen ja peliongelmat ovat pienessä kasvussa.

Ongelmallisesti pelaavista peliriippuvaisia on noin kolmasosa (49 000 henkilöä). 15–74-vuotiaista peliriippuvaisten osuus on 1,3 prosenttia.

Lähes joka viidennellä on vähintään yksi rahapeliongelmainen läheinen.

Miehillä peliongelma on lähes kaksi kertaa yleisempää kuin naisilla, mutta toisaalta naisten rahapeliongelman esiintyvyys nousi neljässä vuodessa 1,1 prosentista 2,4 prosenttiin.

Eniten ongelmapelaajia on nuorten aikuisten ryhmässä, 18–24-vuotiaissa.

Yli 21 euroa viikossa peleihin käyttäneistä joka viidennellä oli rahapeliongelma.

Kuopion Kriisikeskuksessa (Suokatu 27) käynnistyy tiistaina 31.1. klo 16.30-18.30 Pelirajat’on-vertaisryhmä ongelmallisesti pelaaville. Ryhmään voi ilmoittautua verkkolomakkeella osoitteessa pelirajaton.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yksi suurimmista haasteista on saada ihmiset hakemaan apua