Sadattuhannet sairastavat salakavalaa kansantautia

- Näistä keuhkojutuista ei kamalasti kerrota, Pirkko Naukkarinen arvioi.

Naukkarinen, entinen tupakoitsija, osui sattumalta Puhalla nyt -tapahtumaan Kuopion torille. Torstainen tapahtuma levitti tietoutta keuhkoahtaumataudista ilmaisilla keuhkojen toimintakokeilla ja tietoiskuilla.

Jopa 400 000 suomalaista sairastaa keuhkoahtaumatautia, mutta diagnosoituja sairastuneista on vain viidesosa. Useimmat heistä ovat tupakoitsijoita.

- Keuhkoista voi hävitä puolet, ennen kuin sairastunut huomaa asian käytännössä. Kun tai jos ihminen hakeutuu lääkäriin, toimintakyky on alentunut jo merkittävästi, KYS:n keuhkosairauksien klinikan ylilääkäri Heikki Koskela kertoo.

Varhainen diagnoosi auttaa estämään taudin etenemistä. Tupakoinnin lopettaminen ja liikunta lisäävät jo sairastuneen elinikää.

- Ikävä kyllä rakenteelliset muutokset, eli keuhkoputkien ahtautuminen ja keuhkorakkuloiden tuhoutuminen, ovat käytännössä pysyviä, Koskela sanoo.

Saman on todennut myös Markku Hyvärinen, jonka keuhkoahtaumatauti todettiin kaksi vuotta sitten. KuPS:n entisen tähtipelaajan keuhkojen toimintakyky oli taas hieman huonontunut torstain mittauksessa, vaikka mies on ollut ilman tupakkaa kymmenen vuoden ajan.

- Näyttää siltä, että tämä tauti pysyy kurissa, mutta etenee kuitenkin huonompaan suuntaan, Hyvärinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.