Saimaa-brändiä vahvistetaan

Matkailutoimijat Saimaan ympärillä ovat löytäneet toisensa. Yhteistyötä rakennetaan kaksipäiväisessä foorumissa Rantasalmella. Keskiviikkona alkanut tapahtuma kokoaa yhteen seitsemisenkymmentä toimijaa, kuntien työntekijöistä yrittäjiin.

– Asenteet ovat muuttumassa. Nähdään että yhteistyötä kannattaa tehdä, jos haluaa vaikuttavuutta, sanoo matkailun kehitysjohtaja Pellervo Kokkonen Savonlinnan Yrityspalvelut Oy:stä.

Keskiviikkona seminaarin teemana oli matkailubisnes. Torstaina puhutaan muun muassa seudulle pääsystä ja lentoliikenteestä.


Neljän maakunnan matkailuväki Savosta ja Karjalasta on tehnyt reilun vuoden verran yhteistyötä järviteeman pohjalta.

– Teemme esimerkiksi myyntitilaisuuksia, joissa on paikalla matkailuyrittäjiä ja asiakkaita. Esimerkkinä Pietari-workshop järvialueeseen liittyen, kuvailee toimitusjohtaja Wille Markkanen Tahko-Kuopio markkinoinnista.

Varkauden kaupunki ei ole vielä ollut aktiivisesti mukana Järvi-Suomen matkailuyhteistyössä. Foorumiin osallistuva markkinointisihteeri Eeva Lemiläinen Varkauden Navitas Kehityksestä toteaa kuitenkin, että kuvio kiinnostaa.

– Teimme Varkaudessa kyselyn siitä, minne suuntaan matkailuyhteistyötä halutaan tehdä. Saimaa-teema oli halutuin.

Pellervo Kokkonen toteaa, että Varkaus on tervetullut mukaan Visit-Saimaa -markkinointiin, jolla tuodaan nykyisin esiin Savonlinnan ja Mikkelin seutuja. Lemiläisen mukaan keskusteluja on käyty hyvässä hengessä.


Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen muistutti seminaarissa, että voimat kannattaa yhdistää.

– Mitä enemmän sisältöä, sitä houkuttelevampi alue. Huomiokynnys on siten helpompi ylittää.

Virkkunen on johtanut Visit Finlandia vuoden alusta lähtien. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Saksan maajohtajana Finnairilla. Valtion rahoittama Visit Finland pyrkii tuomaan maahan lisää matkailijoita.

– Tavoitteenamme on vähintään tuplata ulkomailta saatava matkailutulo kymmenessä vuodessa. Nyt Suomen matkailutulo on yhteensä 14 miljardia, josta noin kymmenen tulee kotimaasta.


Kasvua tavoitellaan etenkin kiinalaisturistien määrään.

– Pohjaluvut eivät ole suuria, mutta Kiinasta odotetaan suurta kasvua. Kiinalaiset kuluttavat matkoillaan paljon, Virkkunen kertoo.

Venäläismatkailu on viime vuosina hiipunut ja heikentänyt koko matkailualan tilannetta. Niin kävi toissa vuonna ja ennakkotietojen mukaan myös vuonna 2015.

– Viime vuoden tilastot eivät ole vielä viimeisen kvartaalin osalta selvillä. Tuntuma on, että volyymi vuonna 2015 on pudonnut edellisvuodesta muutamalla prosentilla.

Itäinen ja keskinen Suomi kiinnostaa Virkkusen mukaan kiinalaisia siinä missä muutkin Suomi. Seutu houkuttelee puhtaudella ja raikkailla järvillään. Hänen mielestään Järvi-Suomen alueella kannattaisi kehittää varsinkin hyvinvointimatkailua.


Suomi-kuvaa selvitettiin Visit Finlandin tutkimuksessa syksyllä. Sen mukaan maan imagoon liittyy vahvasti kylmyys ja rauha. Kylmyys tulee ensimmäisenä mieleen esimerkiksi monille ranskalaisille ja italialaisille. Japanissa Suomesta muistetaan varsinkin muumit ja revontulet, Kiinassa taas kauneus, kylmyys, lumi ja järvet.

– Suomen järvet noteerataan varsinkin Saksassa ja Italiassa, sanoo Virkkunen.

Tutkimus näytti hänen mielestään sen, että työsarkaa riittää. Esimerkiksi suomalaista kulttuurielämää tai perhematkailun mahdollisuuksia tunnettiin kyselyn mukaan ulkomailla huonosti.

Uusimmat

Kotimaa

Uusi menetelmä ehkäisee ulkomaisten mansikoiden myyntiä suomalaisina

Käytettyjen kännyköiden kauppa kasvaa – huomioi nämä asiat, jos aiot ostaa puhelimen uusiokäyttöön

Moni ei saa pitää kesälomaa neljää viikkoa putkeen

Kommentti: Jussi Halla-aho taputellaan Tampereella jatkokaudelle – varapuheenjohtajuudesta kahden vahvan naisen kisa

Etelässä paistaa, pohjoisessa päivä on epävakainen

Helsinki Pride -viikko alkaa, liike-teemalla halutaan lisätä tietoa vähemmistöryhmien yhteisestä historiasta

Suurin osa eduskuntapuolueiden johtajista ei sallisi sukupuolen korjaamista alaikäisille – Helsinki Pride: "Lasten oikeuksia koskeva kysymys"

Muutaman kymmenen hengen mielenosoituksesta koko kansan juhlaksi – Pride-kulkue on paisunut sateenkaariväen tapahtumasta kymmeniätuhansia marssijoita kerääväksi yleisötapahtumaksi

Miten huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä huumekauppaa pyörittäneeksi Pasilan mieheksi? Hovioikeus antaa ratkaisunsa niin sanotussa tynnyrijutussa torstaina

Juhannus oli sään ääripäiden juhlaa: Yhtäällä hellettä ja toisaalla lähellä nollaa, 10  000 salamaa ja myrskypuuskia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.