Saimaalta löytyi uusia norpan pesäpaikkoja

Saimaannorpalle toivotaan runsaslumisen talven ansiosta hyvää pesimävuotta. Ensitietojen mukaan pesintä voisi nyt onnistua viime vuotta paremmin. Pesälaskennoissa on löydetty poikaspesiä uusilta alueilta, muun muassa Joroisissa, Puumalassa sekä Kolovedeltä, jossa ei viime vuonna havaittu norpanpoikasia eli kuutteja lainkaan.

Pesälaskentoihin perjantaina Savonlinnassa tutustunut maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vetosi alueella kalastaviin, että nämä pidättäytyisivät verkkokalastuksesta kuun puolivälin ja kesäkuun lopun välisen ajan.

- Nyt on sopimalla huolehdittava siitä, että uusilla pesäpaikoilla, sopimusalueiden ulkopuolella syntyneet kuutit pääsevät kasvamaan turvallisesti, sanoi Anttila.

Kalastusrajoitussopimukset kattavat suurimman osan norppien keskeisistä lisääntymisalueista. Sopimusalue on jo yli 1 500 neliökilometriä, ja sopimuksia tehdään koko ajan lisää. Alue ei kuitenkaan ole vielä täysin yhtenäinen.

Pesälaskennoissa löytyi viime vuonna vain 44 ja edellisvuonna 51 kuuttia. Saimaannorppia arvioidaan olevan vain noin 260.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.