Sairaala tarkensi toimintaansa - lapsen pysyvään vammautumiseen johtaneesta virheestä poliisitutkinta

Kuopion yliopistollinen sairaala on tarkentanut toimintaansa sen jälkeen, kun pikkulapsi vammautui pysyvästi saatuaan kahdeksankertaisen annoksen syöpälääkettä.

Sairaalalla on käytössään tarkastuslista ja kaksi lääkäriä, joista toinen on kokeneempi erikoislääkäri, tarkastaa lääketilauksen ennen kuin se lähetetään apteekkiin.

– Toimintaa on tarkennettu kaiken kaikkiaan, KYSin johtajaylilääkäri Jorma Penttinen sanoo.

Hoitovirhe tapahtui kesällä 2015. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira sai kantelun tapauksesta syksyllä 2015 ja sen selvitys valmistui tämän vuoden helmikuussa.

Myös KYS itse selvitti tapauksen kulkua ja hoitovirheen syntymistä.

– Arvioimme kaikkia vakavia vaaratilanteita, vahinkoja ja hoitovirheitä samalla tavalla kuin liikennevahinkolautakunta tutkii liikenneonnettomuuksia: emme etsi syyllisiä, vaan syitä, miten vaaratilanne on päässyt syntymään. Tavoite on aina se, että potilasvahingot pystytään jatkossa välttämään.

Penttinen pitää Iltalehdessä mahdollisena, että hoitovirhe on voinut syntyä näppäilyvirheestä.

– Inhimillinen näppäilyvirhe silloin kun tehdään tilausta. Jostakin syystä ihmiselle voi tulla asia väärinkirjatuksi.

Kaksi KYSin lääkäriä sai Valviralta huomautuksen tapauksen johdosta.

Nyt hoitovirheestä on aloitettu poliisitutkinta.

Poliisin mukaan kahta Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkäriä epäillään vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Penttisen mukaan poliisi harkitsee aina vakavien hoitoon liittyvien vakavien virheiden ja kuolemantapausten kohdalla, aloittaako se tutkinnan.

– Se on rutiinia. Tässä tapauksessa he ovat katsoneet, että tutkinta on syytä aloittaa.

Poliisi on pyytänyt Valviralta lausuntoa asiasta.

– Valviralta kysytään, onko heidän käsityksensä mukaan hoitotoimilla aiheutettu lapsen vammautuminen, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista.

Valvira ei ole kommentoinut tapausta. Valviran lääkintöneuvos Markus Henriksson tyytyy sanomaan poliisitutkinnan aloittamisesta ensimmäisenä kertoneen Iltalehden verkkosivuilla, että "siellä (KYSissä) on tapahtunut lääkitysvirhe".

– Kyseessä oleva sairaanhoitopiiri on ottanut tämän surullisen tapahtuman hyvin vakavasti ja korjannut prosessejaan, hän jatkaa.

Leukemiasta jo lähes toipunut vauva sai moninkertaisen annoksen sytostaattilääkettä. Vauva sokeutui ja kuuroutui. Magneettikuvissa hänellä todettiin vakava aivovaurio. Nyt vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäinen poika ei pysty kannattelemaan itse päätään eikä tartu käsillään mihinkään.

Epäilty hoitovirhe tapahtui kesällä 2015. Vammantuottamus rikosnimikkeenä vanhenee kahdessa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi aloitti tutkinnan lapsen väärästä syöpälääkityksestä

KSML: Syöpälääkkeen yliannostus vammautti pojan peruuttamattomasti Kuopiossa