Sairaaloiden päivystykset laajenevat – myös sosiaalityöntekijät arvioivat tulijoita

Sairaalaverkkoa ja yhteispäivystyksiä uudistetaan viimeistään vuoden 2019 alusta, mutta todennäköisesti jo ennen sitä.

Johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi kuulemistilaisuudessa Kuopiossa, että nyt viilattavilla muutoksilla pyritään ennakoimaan täyttä sote-uudistusta.

– Laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaaloissa pitää olla myös sosiaalipäivystys, jolloin sosiaalityöntekijät arvioivat tulijoiden muut kuin terveyteen liittyvät tarpeet. Kyse on esimerkiksi lastensuojeluun, päihteisiin tai lähisuhdeväkivaltaan liittyvistä monisyisistä tilanteista.

Pohjoissavolaisittain tämä tarkoittaa, että esimerkiksi Kuopion kaupungin sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöitä päivystää jo lähivuosina KYSissä siinä missä lääkäreitä ja hoitajiakin.

KYSin päivystyksen ylilääkäri Harri Hyppölä uskoo, että muutos on toteutettavissa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä toteutettiin jo kolmen kuukauden pilotti tässä asiassa. Sosiaalityön asiakasmäärä moninkertaistui nopeasti, vaikka kaikista päivystykseen tulevista vain prosentin verran tarvitsi sosiaalityöntekijää.

Aiheesta lisää keskiviikon Savon Sanomissa.

Uusimmat

Kotimaa

Yle: Matkustajat kärvistelivät kuumassa bussissa, kuljettaja ei suostunut pysähtymään – poliisi tutkii, rikkoiko Onnibus lakia

Sipilä hallitusneuvotteluista: Kaikki on vielä auki –  Rinteen mukaan menoja ei tarvitse lähteä leikkaamaan yhtään

Rikolliset lähettävät Postin nimissä taas uusia huijausviestejä

Uskaltaako kauppasodan keskelle joutuneen Huawein puhelimen vielä ostaa? – "Kuluttajasuojalaissa ei ole otettu tällaista huomioon"

Lakimiesliitto vaatii työnantajaa puuttumaan tuomareiden, syyttäjien ja lakimiesten kohtaamaan vaikuttamiseen

Kevätkylvöt etenevät hyvin, viljelijät toivovat nyt sopivasti sateita

Kuopiossa on eniten kesämökkejä koko Suomessa – tilaston ykkössija tuli niukalla erolla toiseen savolaiskaupunkiin verrattuna

Yksityisille palveluille on kysyntää, lapsiperheet osaavat jo pyytää apua ruuhkavuosiin

Keskustalaiset ovat onnistuneet nostamaan Brysseliin muitakin kuin valtakunnanpoliitikkoja – "Kiersin joka ikisen Itä-Suomen kunnan vähintään kahdesti"

Tuhkarokkoa ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereja tavattiin Suomessa edellisvuotta enemmän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.