Sairaanhoitajat kokevat työssään eettisiä ongelmia

Sairaanhoitajat kokevat usein työssään niin vaikeita eettisiä ongelmia, että harkitsevat jopa alan vaihtoa. Suurimpana ongelmana nähdään se, että hoitajilla ei ole aikaa tarjota potilaille eettisenä pitämäänsä hoitoa tai edes keskustella eettisistä kysymyksistä työpaikallaan.

Yliopettaja Liisa Kuokkanen Stadian ammattikorkeakoulusta on tutkinut sairaanhoitajien työssään kokemia eettisiä ongelmia. Postikyselyyn vastasi 550 sairaanhoitajaa. Kuokkasen mukaan tulokset antavat hyvän kuvan koko maan tilanteesta, vaikka sairaaloiden välillä on eroja. Suurimmalla osalla vastaajista oli pitkä työkokemus.

Kuokkasen mukaan oli yllättävää, että lähes puolet sairaanhoitajista kokee tutkimuksen mukaan usein eettisiä ongelmia työssään. Eettisiä ongelmia kokevat kärsivät usein myös stressistä ja työuupumuksesta.

Eettisestä stressistä on Kuokkasen mukaan puhuttu Suomessa vähän, mutta pahimmillaan se voi johtaa jopa alan vaihtoon. Tutkimukseen vastanneista puolet oli harkinnut työpaikan vaihtoa ja kolmasosa olisi valmis jopa siirtymään kokonaan toiselle alalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.