Sakkokertymä kasvoi jo lähes 100 miljoonaan euroon – syynä sakkojen korotukset

Valtiolle tuomitut sakkotulot kasvoivat viime vuonna jo lähelle 100 miljoonaa euroa.

Rikesakkoja, sakkoja, oheissakkoja ja oikeuden tuomitsemia kurinpitosakkoja määrättiin viime vuonna reilut 98,6 miljoonaa euroa. Se on lähes 15 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Oikeudessa tuomitut sakot vähenivät, sillä poliisilta päätyy yhä vähemmän sakolla tuomittavia asioita käräjäoikeuksiin. Rikostutkinnan resurssit eivät riitä esimerkiksi pienten omaisuusrikosten ja epäselvien pahoinpitelytapausten tutkintaan.

Käräjäoikeuksissa tuomittiin sakkoja viime vuonna yhteensä reilut 36 300 kertaa, mikä on noin viisi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Kuva: Timo Filpus
 

Sen sijaan peltipoliisien tulos eli liikenteen automaattinen valvonta lisääntyi, ja sen takia poliisin määräämien rikesakkojen määrä kasvoi jälleen. Sakkojen kappalemäärän ja summien kasvu tulikin lähes kokonaan liikenteen nopeusvalvonnasta.

Rikesakkoja määrättiin viime vuonna yhteensä lähes 270 500 kappaletta.

Eniten sakkokertymää kasvatti kuitenkin rikesakkoihin tehty korotus. Rikesakkojen summia korotettiin merkittävästi syyskuussa 2015. Se on ylivoimaisesti tärkein syy sakkokertymän kasvulle.

Rikesakkojen tuoma euromäärä kasvoi 72 prosentilla lähes 42 miljoonaan euroon hintojen korotusten ja peltipoliisien työn tehostumisen takia.

Oikeudessa paljon rattijuopumuksia

Poliisin antamista rikesakoista suurin osa tulee liikenteessä, mutta myös käräjäoikeuden määräämät rikesakot koskevat pääasiassa liikennerikkomuksia.

Oikeuden määräämistä päiväsakoista eli tulojen mukaan määräytyvistä sakoista sen sijaan lähes viidennes määrätään rattijuopumuksista ja noin 12 prosenttia pahoinpitelyistä.

Lisäksi käräjäoikeudet määräävät usein ehdollisen vankeuden lisäksi oheissakkoja. Niistä lähes kaikki, 92 prosenttia, määrättiin viime vuonna törkeistä rattijuopumuksista.

Uusi sakkomenettely ei näy vielä tilastoissa

Viime vuoden joulukuussa voimaan tuli myös uusi sakkomenettelylaki.

Siinä poliisi, tullitarkastaja tai rajavartija antaa tietyistä rikosasioista päiväsakkoja, jotka eivät menee enää syyttäjälle vahvistettavaksi. Sakkomääräyksestä valittava voi hakea sakkoihinsa muutosta käräjäoikeudesta.

Uusi laki ehti olla voimassa viime vuonna vain kuukauden, eikä sen merkitys näy sakkotilastoista vielä lainkaan.

Uuden sakkomenettelylain mukaisia sakkoja ehdittiin tuomita vasta 265 kertaa.

Tilastoja paljon

Suomessa sakkojen määräämistä ja maksamista on tutkittu melko vähän. Liikenteessä annetuista rikesakoista on kuitenkin tutkittu, että kuljettajat maksavat sakkonsa todella tunnollisesti.

Noin 83 prosenttia maksaa rikesakkonsa lähes välittömästi. Lähes kaikki eli 95 prosenttia maksaa maksunsa vuoden sisällä.

Esimerkiksi rattijuopumuksista tai näpistyksistä määrättyjen sakkojen maksaminen on todennäköisesti huonompaa kuin liikennesakoissa. Tarkkaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole.

Tiedot sakkokertymästä perustuvat Tilastokeskuksen keräämään aineistoon Oikeusrekisterikeskukselta, oikeusministeriön tietojärjestelmästä ja poliisin poliisiasiain tietojärjestelmästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kymmenen ihmistä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen viime vuonna